Holbergs nordiske aksjefond, Holberg Norden, måtte tåle en avkastning på minus 4,1 prosent i februar.Til sammenligning var referanseindeksen VINX Benchmark Cap ned 0,5 prosent.Så langt i år har fondet falt 4,5 prosent, mens referansen har gått tilbake 1,8 prosent.I 2017 leverte fondet 17,8 prosent avkastning, mens referansen endte opp 19,2 prosent.Brenner seg på dørerInwido (dørprodusent basert i Bergen) trekkes frem som største, negative bidragsyter de siste 12 månedene.Valmet (finsk industri), Novo Nordisk og Carlsberg bidro mest på den positive siden.Over tre år har Holberg Norden et forsprang på markedet med 11,6 vs. 8,0 gjennomsnittlig, årlig avkastning.De siste fem årene er fondet så vidt foran, med 16,0 vs. 15,5 prosent avkastning i snitt per år.Tar inn svenskerFondet, som forvaltes av Robert Lie Olsen og Tony Fimreite, tok inn det svenske industriselskapet Sandvik som nytt selskap i porteføljen i februar.Ifølge forvalterne har lønnsomheten fått seg et oppsving etter at Björn Rosengren (nei, ikke den tidligere næringsministeren) overtok som toppsjef i 2015.- Rosengren har økt fokus på kjerneaktivitetene, blant annet gjennom salg av virksomheter. Driftsmarginen har løftet seg fra ca. 10 til over 15 prosent. Bedre resultater og tiltak for å redusere arbeidskapitalbindingen har redusert netto rentebærende gjeld fra 40 milliarder svenske kroner i 2015 til 16 milliarder svenske kroner nå, skriver de to i månedsrapporten.- Atlas Copco har bedre marginer enn Sandvik, noe som indikerer at det fortsatt er ytterligere forbedringspotensial i Sandvik. Selv etter en kraftig kursoppgang, er selskapet attraktivt priset - gitt de betydelige resultatforbedringene, føyer duoen til.Subsea 7 størstPrimære forretningsområder for Sandvik er industrielle maskiner og verktøy til metall-, anlegg- og gruveindustrien.De fem største investeringene i Holberg Norden (per 28/2) er Subsea 7 (8,0 prosent), International Petroleum (8,0 prosent), Vestas Wind Systems (7,7 prosent), Valmet (7,6 prosent) og Hoist Finance (7,0 prosent).