Kundene rusher til fastrentelån

Nordmenn frykter den varslede renteøkningen, ifølge bankene.

- Historisk har rundt én prosent av våre boliglånskunder hatt fastrenteavtale, men nå har det skjedd noe, sier Øistein Gamst Sandlie, leder for kundeservice i Nordea, til DN.Av nye lån som ble inngått i banken i mars, var 15 prosent fastrenteavtaler.Norges Bank har gjentatte ganger sagt at styringsrenten er på vei opp, etter at den har ligget på 0,5 prosent siden 2016. I mars ga sentralbanken signaler om at neste renteøkning kommer etter sommeren.- Historisk har det i snitt ikke lønnet seg å ha fastrenteavtale, så dette er ikke noe man gjør for å tjene penger på det. Det vil i så fall være spekulasjon. Slik vi ser det, er en fastrenteavtale mest aktuelt for personer som ønsker seg trygghet og forutsigbarhet. Sover du ikke godt om natten fordi du bekymrer deg for renteøkning, kan du vurdere å inngå en fastrenteavtale, sier Sandlie til avisen.Nordea er ikke alene om å oppleve et rush. Forrige utlånsundersøkelse til Norges Bank viste at husholdningenes etterspørsel etter fastrentelån har økt.Én av åtte nye boliglån i Sparebank 1 SMN er i dag fastrentelån, mot én av tyve i fjor høst. I Danske Bank Norge er 15 prosent fastrentelån. DNB ønsker ikke å oppgi andelen fastrentekunder «av konkurransehensyn», ifølge avisen.


Les også