Nordea spår hele 10 renteøkninger til

Sjefanalytiker spår en lang kø av renteøkninger.

norges bank

(Hegnar.no /Finansavisen ): Nordea Markets slapp i går en ny konjunkturrapport, og slo der fast at oppgangen i norsk økonomi langt fra er over.- Arbeidsledigheten vil falle videre, og lønnsveksten vil trekke oppover. Det tilsier utsikter til høyere prisvekst og dermed også høyere renter. Vi venter at den første renteøkningen kommer i september i år. Vi regner med også med to renteøkninger i løpet av 2019, skrev sjefanalytiker Erik Bruce.Nordea øyner derfor en styringsrente på 1,25 prosent i løpet av 2019, opp fra dagens 0,50 prosent.Ti renteøkninger til?Og godeste Bruce tror ikke det stopper der.- Jeg regner med at dette er starten på en forsiktig renteoppgang. 2,5–3,0 prosent kan vi fort komme opp til, sier han til Finansavisen.Det tilsier 8-10 renteøkninger på 0,25 prosentpoeng fra dagens nivå på 0,50 prosent.- Det er avhengig også av hva som skjer internasjonalt. Vi tror amerikanske renter kommer bra opp. Vi tror den europeiske sentralbanken (ECB) starter å heve i 2019, fortsetter Bruce overfor avisen.Nordea Markets venter at styringsrenten skal opp til over tre prosent før det snur igjen, fra 1,50-1,75 prosent i dag.- Jeg tror vi skal inn i 2020–2021 før det har toppet ut, sier Bruce.Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Berit Roald/NTB scanpix.- Merkelig svak kroneMeglerhuset tror de høyere rentene vil slå ut i en sterkere krone.EURNOK står onsdag formiddag i 9,68. Nordea ser for seg at denne faller til 9,00 i år og ytterligere ned i 8,80 neste år.- Selv om kronen har styrket seg i det siste, er den fortsatt merkelig svak. Importvektet er kronen to prosent svakere enn ved starten av 2017, mens oljeprisen er opp 20 prosent. Den gang snakket Norges Bank om at det på kort sikt var større sjanse for et rentekutt enn en økning, og første renteøkning spådde de først om vel to år (2019), mener Bruce.- Nå er nedsiderisikoen borte, og Norges Bank har signalisert renteøkning om et halvt år, legger han til.Samtidig tar Bruce høyde for at renteoppgangen kan bli dempet hvis kronen skulle styrke seg «for mye».- En sterkere krone enn ventet utgjør den største risikoen til vårt syn om tre renteøkninger frem til utgangen av 2019, fortsetter sjefanalytikeren.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker