– Nå skal skattemeldingen leveres inn 30. april. Dette er blitt veldig komfortabelt ved at man tror det meste er gjort, men det er noen små tips jeg synes det er greit at folk prøve å følge, sier Jensen til NTB.– Jeg er en finansminister som mener folk ikke skal betale mer skatt enn de skal, legger hun til med et smil.Skattemeldingen, som i fjor skiftet navn fra selvangivelsen, inneholder en foreløpig beregning av hvor mye man skulle betalt i skatt i løpet av fjoråret.Tidligst 27. juni er det endelige skatteoppgjøret klart, og det er også da de aller fleste får skatteoppgjøret sitt.Sjekk talleneØverst på finansministerens huskeliste står et punkt om at man rett og slett må sjekke tallene som er rapportert inn til skattemyndighetene.Det handler om å skaffe seg oversikt over sin egen økonomi: Hvor høy er inntekten? Hvor stor er gjelden? Og eventuelt formuen? Opplysningene finnes i årsoversikter fra bank, arbeidsgiver, sameier og borettslag.– Det handler om å sjekke at ting er innberettet riktig, og at det er samsvar mellom det som er rapportert inn, og det som står i papirene, sier Jensen.Opplysningene fra i fjor om formue i innbo og fordeling av gjeld og renter, vil ikke være forhåndsutfylt i skattemeldingen. Dette må man føre inn selv. Det kan være lurt å ta en sjekk mot tidligere skattemeldinger.FradragDet neste punktet handler om å sjekke hvilke fradrag man kan ha rett på. Noen kjernespørsmål er om man har leid ut bolig eller solgt noe for store beløp.– Skatteetaten har laget en  som er lett å manøvrere seg rundt i. Det tar ikke mange minutter og kan være vel verdt å gjøre, sier Jensen.Hun er samtidig opptatt av å anmode folk om å bruke anledningen til å lage seg et budsjett, når man først har skaffet seg oversikt over inntekt og skatt. Skattemeldingen gir svar på hvor mye du tjente i fjor, og hva du satt igjen med.Allerede fra høsten varsler Norges Bank en første renteheving, noe som vil påvirke økonomien til mange nordmenn med høy gjeld.– Det er viktig at de som har gjeld, meg selv inkludert, er forberedt på at renten går opp. Det vil alltid være lurt å sette noe til side, sier Jensen.(©NTB)