Skagen: Aeroflot er doblingskandidat

Skagen-forvalterne mener én av fire nye aksjer kan doble seg.

Skagen Kon-Tiki har fått en trang start på 2018.I 1. kvartal falt fondet 6,7 prosent, mens referanseindeksen (MSCI Emerging Markets) gikk tilbake 4,0 prosent.De største synderneDe største negative bidragsyterne i kvartalet var State Bank of India og Hyundai Motor.- Mye misligholdte lån og administrative utfordringer med inndrivelse av pant er kjente utfordringer i den indiske banksektoren. State Bank of India demonstrerte at kapitalgrunnlaget fortsatt trenger avsetninger, skriver hovedforvalter Knut Harald Nilsson i kvartalsrapporten for fondet.- Vi er entusiastiske til vekstmuligheten i India, og State Bank of India har en sterk innskuddsfranchise. Mens høye avsetninger kanskje fortsetter i noen kvartaler, er verdsettelsen på 1x bokført verdi i nærheten av et flerårig bunnivå, legger han til.Svake tall for 4. kvartal tynget Hyundai Motor, fondets største posisjon.- Nylig engasjement fra aktivistinvestorer og tegn på inntjeningsopphenting bør forhåpentlig føre til revurdering av selskapet fra en pris/inntjening på 5x, med bedre kapitalstyring - en nøkkel for å låse opp verdier, heter det videre.- DoblingskandidatI løpet av kvartalet gikk Skagen Kon-Tiki inn i fire nye selskaper.- I motsetning til hva mange tror, har Aeroflot en av de mest oppdaterte flyflåtene i bransjen. Flåtens gjennomsnittsalder på fire år bidrar til lave kostnader. Med en EV/EBITDA på 3x (EV = enterprise value = egenkapital pluss netto rentebærende gjeld) er Aeroflot vurdert lavere enn alle selskaper det er naturlig å sammenligne med, skriver Nilsson.- Nær 30 prosent avkastning på den frie kontantstrømmen gir solid støtte til utbytter. Vi ser på Aeroflot som en doblingskandidat, legger han til.Les også: Skagen har en ny flyfavorittDe tre øvrige nykommerne fant fondet i Kina.Sinotrans leverer frakttjenester og spesialisert logistikk, og drifter lagre og terminaler. Bank of China er en av de «fire store» statskontrollerte bankene, mens Beijing Enterprise Water er en ledende aktør innen kloakkbehandling. Skagen Kon-Tiki anslår oppsider på 40-50 prosent i de tre aksjene.To aksjer røk utPå salgssiden kvittet fondet seg med to selskaper i løpet av kvartalet, «som følge av full gjennomgang av investeringene».- Vi solgte oss ut av det tyrkiske holdingselskapet Eczacibasi ILAC, da overskytende kontanter er utbetalt og aksjekursen gjenspeiler underliggende verdier etter å ha doblet seg de siste to årene, forklarer Nilsson.Den sør-afrikanske aksjebørsen JSE røk også ut.- Vurderingen nådde sitt høyeste nivå på ti år. Valg av ny president skapte sterk optimisme rundt kampen mot korrupsjon, og satte fart på aksjeindeksen så den endte med rekordhøyt resultat, er forklaringen.- På bedringens veiNilsson, som i forvaltningen av Skagen Kon-Tiki har med seg Cathrine Gether og Fredrik Bjelland, konstaterer at den økonomiske innhentingen i vekstmarkedene fortsetter.- Denne er drevet av solid vekst i India og Kina, samt de to BRIC-landene Brasil og Russland, som begge er på bedringens vei. Inflasjonen er under kontroll, unntatt i Tyrkia. I motsetning til utviklede land, gir dette rom for ytterligere realrentekomprimering - som vil stimulere verdsettelser, skriver han.Er på etterskuddSiden utgangen av 1. kvartal har avkastningsbildet forbedret seg noe.Likevel er fondet fortsatt ned 6,1 prosent hittil i år (per 17. april), mens referanseindeksen har falt 4,2 prosent.De siste 12 månedene er fondet opp 5,2 prosent, noe som er langt bak referansens oppgang på 12,1 prosent.De siste tre årene er den gjennomsnittlige, årlige avkastningen 4,3 prosent, mot 5,9 prosent for referanseindeksen.Over fem år leder referansen med 11,9 vs. 10,1 prosent i året.Først over ti år ligger fondet foran sin referanseindeks, med 8,0 vs. 7,0 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.Ved utgangen av 1. kvartal var de fem største investeringene i Skagen Kon-Tiki Hyundai Motor (6,9 prosent), Samsung Electronics (6,7 prosent), Naspers (4,6 prosent), Mahindra & Mahindra (4,3 prosent) og Sabanci Holding (3,9 prosent).