Spillselskapene lar seg ikke stoppe av nye regler

De utenlandske bettingselskapene frykter ingenting når spillpolitikken i Norge strammes inn.

En rekke tiltak blir innført for å hindre at norske oddskunder legger igjen penger hos utenlandske spillselskaper. DNS-blokkering og årlig rapportering fra bankene om transaksjoner til utenlandske spillselskaper blir snart vedtatt.– Vedtaket betyr ingen verdens ting. Det er ikke ulovlig å spille. Det har det aldri vært, og det kommer det heller aldri til å være. Vedtaket er til for å styrke Norsk Tipping, sier Mikael Mellqvist, PR-sjef i Coolbet, til Dagbladet.Mellqvists selskap har estisk lisens.– Vi kan ikke få et system der staten skal bestemme hvor innbyggerne skal handle varene. Er det greit å handle på Rimi, men ikke Rema, liksom? Dette er Norge, ikke Nord-Korea, sier Mellqvist.En av konkurrentene påpeker at spillkundene «ikke blir kriminaliserte hvis de fortsetter å spille» etter regelendringene.– Det blir ingen endringer for kunden, verken i praksis eller i livsform. Ingenting skjer hvis du fortsetter å spille, sier Stian Røsvik Bjørstad fra ComeOn.Vil ha effektKari Henriksen (Ap) er overbevist om at innstrammingene vil ha en effekt.– Jeg hører hva de sier. Forslaget er et forslag med reelt innhold. Det er klart at tilsynsmyndighetene får større muligheter til å gripe inn og ilegge straffereaksjoner, og det vil være en nedgang i bruken av nettspill, det er jeg overbevist om. Jeg ser at de har behov for å berolige kundene sine, men der tror jeg de tar feil, sier stortingspolitikeren til Dagbladet.Norske profilerI Norge har kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto tillatelse til å drive med pengespill. Spillmonopolet har i årevis blitt utfordret fra utenlandske spillselskaper.Anslagsvis bruker spillselskapene 609 millioner kroner årlig for å få reklametid på norske TV-kanaler som sender fra utlandet, viste tall fra Lotteritilsynet i 2016.En rekke norske idrettsprofiler og kjendiser brukes som «ansikt» for spillselskapene i Norge.(©NTB)