Forte-forvalter flyr høyt

Børsen får bank.

I går kunne vi fortelle at Forte Trønder holder seg blant Morningstars topprangerte norske aksjefond .Fondet leverte en avkastning på 9,1 prosent, og toppet med det referanseindeksen Oslo Børs fondsindeks, som steg 7,15 prosent.Hittil i år er fondet opp 12,5 prosent, som er klart bedre enn referansens 4,7 prosent.Det siste året har Forte Trønder steget 22,7 prosent, mot referanseindeksens 18,4 prosent.Over tre år har fondet levert solide 23,3 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning, mens børsen har gått bare 9,7 prosent i snitt.Byks i olje og laksOver fem år er ledelsen til markedet på 19,7 vs. 11,95 prosent i snitt per år.Blant de største bidragsyterne drar forvalter Morten Schwarz frem flere lakseaksjer: Norway Royal Salmon, Lerøy Seafood og Salmar.- Det er grunn til å tro at tilbuds- og etterspørselsbildet er bedret også gjennom 2. kvartal 2018, da spesielt tilbudet synes noe redusert i forhold til tidligere forventninger. Det er indikasjoner på at lakseprisen kan komme opp mot 75 kroner igjen i begynnelsen av mai, heter det i april-oppsummeringen.Oljesektoren nøt godt av at oljeprisen steg nesten fem dollar i løpet av måneden, og selskaper som Aker BP, Kværner, (begge opp over 24 prosent) DNO og Aker bidro til meravkastningen.Liker utbytteInnen teknologi gjorde Nordic Semiconductor og Q-Free sitt for å løfte fondet.Schwarz melder at utbyttekroner vil tikke jevnt og trutt inn for Forte Trønder fremover.- Av de norske sparebankene har flere vedtatt utbytte i april, og vi har og vil motta gode utbytter i tiden fremover. Vi har økt eksponeringen noe i SpareBank 1 Midt-Norge i april, da kursen etter vårt syn kom ned på attraktive nivåer. (...) Vi har tatt Telenor inn i porteføljen etter kvartalsrapporten , som sendte kursen noe ned. Selskapet vil også betale ut utbytte i mai, skriver forvalteren.Gjensidige er også blant nye aksjer i porteføljen. Ellers tok fondet ned eksponeringen i Norway Royal Salmon, Salmar, Next Biometrics og DNO.Fondets fem største investeringer er (per 30/4) Norway Royal Salmon (6,45 prosent), SpareBank 1 SMN (6,01 prosent), Salmar (5,72 prosent), Aker BP (5,64 prosent) og Next Biometrics (4,75 prosent).Opp 9,2 prosentMorten Schwarz forvalter også Fortes andre norske aksjefond, Forte Norge, som også gjorde det skarpt i april.Oppgangen ble på 9,2 prosent, mot altså 7,15 prosent for børsens fondsindeks.Hittil i år er fondet opp 9,8 prosent, som er godt over referansens 4,7 prosent.Det siste året har Forte Norge steget 26,45 prosent, mot referanseindeksens 18,4 prosent.Over tre år har fondet levert solide 20,4 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning, mens børsen har gått bare 9,7 prosent i snitt.Norwegian-rallyOver fem år er ledelsen til markedet på 17,3 vs. 11,95 prosent i snitt per år.Som for Trønder-fondet bidro laks og olje til meravkastningen, og særlig Lerøy Seafood, DNO, Aker BP, Subsea 7 og TGS trekkes frem.Største enkeltbidragsyter var likevel Norwegian, etter at British Airways-eier IAG kom inn på eiersiden og utløste budrykter som løftet aksjen over 80 prosent i løpet av april.Norsk Hydro, Veidekke, BW LPG, Storebrand og Sparebank 1 SR-Bank kom også med gode bidrag, blant annet gjennom utbytte fra de to sistnevnte.Tok litt gevinstDNB og Telenor er blant flere nye aksjer i porteføljen i april, mens Kongsberg Gruppen gikk helt ut.Eksponeringen ble økt i blant annet Storebrand og Sparebank 1 SR-Bank.I Subsea 7, DNO, Aker BP, BW Offshore og Norwegian solgte fondet seg noe ned etter kursoppgangen i april.Fondets fem største investeringer er (per 30/4) Subsea 7 (5,99 prosent), DNO (6,01 prosent), Salmar (5,72 prosent), Aker BP (5,64 prosent) og Next Biometrics (4,75 prosent).


Les også