Nå er renteøkningen i fare

Ekspertene begynner å tvile.

Dagens tall fra SSB viser at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) holder seg på den svake siden - i forhold til både konsensus og Norges Banks prognoser.- Avviket fra våre prognoser skyldes hovedsaklig at matvareprisene ikke hentet seg inn etter lav vekst i mars. Prisene på klær steg derimot mer enn forventet. Vi får ett sett inflasjonstall til før neste pengepolitiske rapport, men vi ser på det som sannsynlig at også dette vil være under sentralbankens prognoser - og at inflasjonen igjen vil dra rentebanen ned, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en oppdatering.Ifølge meglerhuset peker flere nyheter siden forrige pengepolitiske rapport mot en senere renteøkning: lavere inflasjon enn ventet, svakere forbruk og industriproduksjon (men dette er trolig midlertidig), samt høye premier i pengemarkedet.- Høyere oljepriser enn ventet og boligpriser som stabiliserer seg peker i den andre retningen, og vi venter fortsatt en renteøkning i september. Men ser en økende risiko for at renteøkningen utsettes, avslutter Strøm Fjære.Nordea ser faren ogsåKjerneinflasjonen kom i april inn på 1,3 prosent (på årsbasis). Det er 0,3 prosentpoeng under Norges Banks prognoser.- Hvis gapet er like stort i mai, vil det alt annet like dra ned rentebanen i pengepolitisk rapport i juni. Legg til at ledighetstallene har vært litt på den svake siden, at gårsdagens indekser for industri og bygg/anlegg var ganske svake og at spreaden i pengemarkedet fortsatt er høy. Alt dette betyr risiko for en utsettelse av renteøkningen i september, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering.- På den andre siden er kronen på den svake siden og oljepriser på den sterke siden, legger han til.Kronen styrket seg 2-3 øre før inflasjonstallene ble sluppet klokken 08:00, men har svekket seg i etterkant. EURNOK står i øyeblikket i 9,6416, sammenlignet med 9,6282 like før tallslippet.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også