Skagen-forvalter kastet to aksjer på dør

Positiv Trøim-effekt. Men utbytte ble det ikke.

Skagen Global sliter stadig med å komme ovenpå.I april steg fondet 4,8 prosent, men referanseindeksen MSCI All-Country var opp 5,5 prosent.Hittil i år er fondet dermed ned 2,2 prosent, mot referansens nedgang på 1,4 prosent.De siste 12 månedene er fondet også bak, med 5,3 vs. 7,5 prosent avkastning.Ser vi lenger tilbake, ligger fondet også et stykke på etterskudd.De siste tre årene har avkastningen vært 7,3 prosent per år i snitt, mot 9,8 prosent for referansen.Over fem år leder markedet med 16,5 vs. 12,4 prosent årlig, gjennomsnittlig avkastning.Over ti år har fondet klart 8,1 prosent i snitt per år, mot referansens 9,9 prosent.Carlsberg-smellDe største positive bidragsyterne i april var Microsoft, Capgemini og Samsung Electronics.- Microsoft fortsetter å vokse i sky-segmentet, Capgemini dro nytte av sterk etterspørsel drevet av digitaliseringstrenden og Samsung Electronics leverte gode resultater i 1. kvartal, går det frem av fondets april-oppsummeringDe tre aksjene som tynget mest var 3M, Autoliv og Carlsberg.- 3M falt tilbake etter at selskapet reduserte omsetningsestimatene for 2018. For Autoliv var den organiske veksten i 1. kvartal og driftsmarginene litt lavere enn markedet forventet. Carlsberg, med rundt 20 prosent av salget sitt i Russland, gikk tilbake etter at nye USA-sanksjoner skremte det russiske markedet, skriver Skagen.Én aksje inn, to utFondet startet i april en ny posisjon i MasterCard.- Vi forventer at selskapet vil dra nytte av det store globale skiftet fra kontanter til elektronisk betaling, forklarer forvalteren.Samtidig benyttet fondet seg av en liten rekyl i Hyundai Motor til å selge seg ut av selskapet.- Det samme gjorde vi med Colombia Property Trust, da selskapets kontantstrøm ikke lenger innfrir våre høye krav, heter det.De fem største investeringene i Skagen Global er (per 30/4) Microsoft (6,3 prosent), Intercontinental Exchange (finans, USA) (4,7 prosent), Citigroup (4,7 prosent), Unilever (4,5 prosent) og Hiscox (finans, Storbritannia) (4,3 prosent).Knut Gezelius er ansvarlig forvalter for fondet, og har med seg Chris-Tommy Simonsen.Kon-Tiki-lyspunktSkagen Kon-Tiki hadde bedre flyt i april, og kunne notere seg for 5,2 prosent avkastning.Referanseindeksen MSCIs vekstmarkedsindeks (i norske kroner) steg til sammenligning 3,3 prosent.Fondet er likevel ned 1,9 prosent hittil i år, mens referansen har falt 0,8 prosent.Det siste året er fondet klart bak med sine 7,9 prosent. Referanseindeksen står i pluss 14,4 prosent.Over tre år er avkastningen på 7,2 prosent per år i snitt, mot 8,3 prosent for referansen.De siste fem årene leder markedet med 10,3 vs. 12,0 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.Over ti år er Skagen Kon-Tiki foran, med 7,8 vs. 6,9 prosent i snitt per år.Fikk et Trøim-løftDe største positive bidragsyterne i april var Hyundai Motor, Mahindra & Mahindra (biler/jordbruksmaskiner, India) og Golar LNG.- Hyundal Motor steg, etter at aktivistinvestoren Elliot kjøpte seg inn i selskapet og forlangte bedre kapitalallokering og selskapsstyring. Mahindra leverer solide salgstall som følge av bedring i etterspørselen fra landbruket. Golar LNG (med Tor Olav Trøim på eiersiden, red. anm) økte etter at de inngikk en intensjonsavtale med BP om et flytende prosessanlegg for naturgass, skriver fondet i sin april-oppsummering.Aksjene som tynget mest var Indosat (telekom, Indonesia), Aeroflot og X5 Retail Group.- Indosat kom med svake tall for 1. kvartal på grunn av opprydding, men også tøffere konkurranse. Flere sanksjoner mot Russland førte til fall i rubelkursen, som rammet våre russiske porteføljeselskaper. Dårligere marginer for X5 Retail Group bidro også negativt. For Aeroflot vil høyere oljepris og svakere rubel få innvirkning på resultatet, heter det.Kastet duo på dørSkagen Kon-Tiki solgte seg i april ut av Eczacibasi Yatrim (finans, Tyrkia), «da aksjekursen har nådd et rimelig nivå».- Vi gikk ut av Gree Electric Appliances (verdens største på aircondition-anlegg, Kina) og Bolloré (transport, Frankrike) på grunn av ESG-spørsmål (Environmental, Social & Governance): Til tross for gode resultater, markerer Grees beslutning om å suspendere utbytte en forverring av selskapsstyringen - noe som igjen påvirker verdsettelsen negativt, går det frem av rapporten.- For Bolloré er vi bekymret for den pågående korrupsjonsetterforskningen av styreformann og hovedeier, forklarer forvalteren videre.De fem største investeringene i Skagen Kon-Tiki er (per 30/9) Hyundai Motor (7,5 prosent), Samsung Electronics (6,6 prosent), Mahindra & Mahindra (4,5 prosent), Naspers (4,4 prosent), og Golar LNG (4,0 prosent).Knut Harald Nilsson er ansvarlig forvalter for fondet, og har med seg Cathrine Gether og Fredrik Bjelland.