Sjeføkonom øyner kun tre renteøkninger

Er sentralbanken for optimistisk?

Personlig økonomi

Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 0,50 prosent etter dagens rentemøte.Samtidig bekreftet mer eller mindre sentralbanksjef Øystein Olsen at renten settes opp i september.Rentebanen, som det var knyttet mest spenning til i forkant, ble jekket bare bittelitt opp.- Sentralbanken ser ut til å være bestemt på å heve styringsrenten snart, delvis for å sende et signal til boligmarkedet om at styringsrenten faktisk er på vei opp. Sentralbankstyret til og med fremhever dette budskapet i sin vurdering av utsiktene når det sier at «en økning i rentenivået kan bidra til å begrense boligpris- og gjeldsvekst», skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i en såkalt «fast comment».Tror på tre, ikke syvDue-Andresen peker videre på at Norges Bank i sin rentebane venter syv renteøkninger innen utgangen av 2021.- Gitt Norges Banks vurdering og strategi, venter vi å se den første renteøkningen fra sentralbanken i september. Likevel tror vi den er for optimistisk når det kommer til veksten utenlands, og ikke minst tror vi Norges Banks forventninger til lønnsveksten er for høye, fortsetter sjeføkonomen.- Vår forventning er derfor at vi får maksimalt tre renteøkninger innen utgangen av neste år, og etter det venter vi at sentralbanken må stanse ytterligere renteøkninger, avslutter hun.Stabile boligpriser?Norges Bank legger ikke skjul på at boligprisene følges tett, og administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) synes det er bra sentralbanken holder seg til planen om å øke renten til høsten, uten større endringer i rentebanen.- Stø kurs i rentepolitikken sammen med stø kurs i kredittpolitikken kan bidra til å stabilisere prisutviklingen i boligmarkedet, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

rente
bolig
norges bank
handelsbanken
kari due-andresen
Nyheter
Personlig økonomi