Søndagens aksjetips

Starten på uken kan bestemme den videre utviklingen, og det kan gå mot en uke der hovedindeksen faller 3 - 4 prosent.

Hovedindeksen falt 0,3 prosent sist uke, fra 877,34 til 874,36.Den siste måneden har hovedindeksen falt 2,65 prosent og ligger med det 2,84 prosent under all-time high. Siden nyttår er den fremdeles opp 7,4 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs opp 22 prosent. Til sammenligning var oppgangen i 2017 på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,9 prosent.Etter noen uker med små endringer endret det tekniske bildet seg en del sist uke. Det kom både en oppgang, som forespeilet sist søndag, og for uken endte det nok en gang svakt ned.Mot det verre?Brudd på halslinjen i den omvendte hode-skulder formasjonen sendte hovedindeksen opp mot 900-nivået, men så slo det negative, tekniske sentimentet inn igjen. Fallet på fredag kom også på stor omsetning, noe som kan være et signal om at det kan gå mot en ny turbulent uke, der hovedindeksen i beste fall kanskje bare ender svakt ned igjen.Men som nevnt også forrige søndag, kan det gå enda verre.Som nevnt de foregående søndagene kan bruddene på de stigende sekundærtrendene, i hovedchartet og RSI-chartet for noen uker siden, ha vært signaler om at også bunnen i de to chartene kan bli testet. FaresignalerRSI falt nok en gang tilbake under 50-nivået og bekreftet det tidligere bruddet på den stigende trenden. Samtidig ble det satt en ny topp perfekt mot den fallende trendlinjen i toppen. Det er fremdeles en justert positiv undertone i RSI-chartet, men det skal bare et lite fall til for å bryte denne og signalisere lavere stigningstakt.I tillegg kan det være i ferd med å utvikle seg en hode-skulder formasjon. Brytes halslinjen, rett under fredagens slutt, kan det signalisere fall til 200-dagers glidende gjennomsnitt, 840-nivået og bunnen i den stigende trenden. Det er så mye som teknisk sett taler for det at det nesten ikke er til å unngå. Om det ikke skjer i neste uke, kan det fremdeles komme i løpet av juli.Faller hovedindeksen og bryter den tekniske støtten på 870-, 860- og 840-nivået vil det utløse små salgssignal. Hovedindeksen må falle under 835-nivået før bunnlinjen i den stigende trenden blir brutt. Selv om det ikke er veldig sannsynlig, kan det ikke utelukkes at det kan skje kommende uke og for noen kan det derfor kanskje være på sin plass å vurdere en stop loss.Positive undertonerSelv om det tekniske bildet ser litt verre ut enn på en god stund er trendene fremdeles sterke.Så lenge den lange positive undertonen i RSI-chartet (ikke markert her)9 holder kan korreksjoner fremdeles bli udramatisk, forbigående og en kjøpsmulighet. Men kommer det en ny korreksjon skal man være litt oppmerksom på 860-nivået. Brytes det kan det signalisere fall til bunnen i trenden.Det er fremdeles en langsiktig, positiv undertone i RSI-chartet (den langsiktige er ikke markert i chartet under). Så lenge den holder er det trolig ikke stor fare for at hovedtrenden skal bli brutt.Og så lenge den er intakt er det fremdeles også mulig at hovedindeksen kan stige til 1.000 i løpet av de kommende 1 - 2 årene.