KjøpLogg inn

Forhandlingskortene som kutter renten din

Du kan ha svært gode kort på hånden.

Publisert 27. aug. 2018 kl. 10.58
Oppdatert 27. aug. 2018 klokken 11.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 410 ord

(Finansavisen): Boligens verdi og fagforeningsmedlemskap er viktige forhandlingskort når boliglånet skal reforhandles, skriver Finansavisen.Har du nedbetalt på boliglånet i noen år, og samtidig opplevd prisstigning på boligen sin, har du fått et svært godt forhandlingskort i jakten på lavere rente.For ifølge avisen er det på ingen måte noen automatikk i at lånerenten settes ned, selv om belåningsgraden faller.- Kunden er selv ansvarlig- Kunden er selv ansvarlig for å holde seg oppdatert på endringer i boligmarkedet der man bor, sier Geir Holen, kommunikasjonsansvarlig i Sbanken.Det samme sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.- Hos oss trenger du vanligvis ikke en ny takst eller meglervurderinger, da vi kan benytte beregninger for å finne boligverdien, legger han til overfor Finansavisen.Ifølge avisen topper nettbaserte Boligkreditt.no boliglånsrangeringen for mange grupper. Datterselskapet av Sparebanken Øst tilbyr 1,87 prosent i nominell rente, med under 50 prosent belåningsgrad.- Vi får mange nye boliglånskunder, det er god etterspørsel. Det henger nok sammen med at vi har vært billigst på boliglån siden november i fjor, sier avdelingsbanksjef Siri Olsen i Boligkreditt.no.FagforeningsmedlemskapDanske Bank tilbyr 1,89 prosent - til Akademiker-kunder med maksimalt 45 prosent belåningsgrad.- Akademikernes medlemmer er en svært viktig kundegruppe for oss, og medlemmene har et eget kundeprogram i banken, sier sjefen for Danske Bank i Norge, Trond Mellingsæter, til Finansavisen.Fana Sparebank og Sbanken ligger på hhv. 1,95 og 1,97 prosent nominell rente - med maksimalt 50 prosent belåningsgrad.- Har du ikke 50 prosent i egenkapital, men over to millioner i lån, får du enten 2,30 eller 2,60 prosent avhengig av egenkapital. Vi stiller heller ingen krav til medlemskap eller produktpakker slik en rekke andre banker gjør, sier Holen i Sbanken til avisen.1,97 prosent får du også i Gjensidige, hvis du er medlem av NITO, Tekna eller YS. Kjøper du i tillegg din første bolig, får du enda lavere rente - 1,89 prosent nominelt.Én av fem reforhandlerI 2018-utgaven av sin årlige undersøkelse fant Forbrukerrådet ifølge Finansavisen at 20 prosent av de spurte har reforhandlet eller flyttet boliglånet i løpet av siste år.- Historisk har andelen forbrukere som flytter boliglånet fra en bank til en annen vært på rundt fem prosent, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet.Han understreker overfor avisen betydningen av at du har med deg noen argumenter til banken.- Sammenligning med andre banker er et naturlig utgangspunkt for forhandlinger. For mange kan det også være lurt med en verdivurdering av boligen, da har man et bedre argument i forhold til belåningsgrad. Mange steder er det lett å få en verdivurdering gratis, sier Jensen.