Jarle Sjo: - Rigg og subsea neste

- Vanskelig å være noe annet enn positiv.

Jarle Sjo og Odd Lillebostad melder om minus 0,2 prosent avkastning i DNB Norge i juli.Duoen endte dermed måneden godt bak referanseindeksen (Oslo Børs Fondsindeks), som gikk i pluss med 2,2 prosent.Fra å være foran referansen så langt i år, havner fondet nå bak med 7,3 vs. 9,4 prosent avkastning.Det siste året er DNB Norge opp 16,2 prosent, mens markedet har steget 20,8 prosent.Over tre og fem år har fondet en gjennomsnittlig, årlig avkastning på hhv. 10,1 og 10,2 prosent.Referanseindeksen har steget hhv. 11,6 og 12,1 prosent i snitt per år, viser en rapport Hegnar.no har fått tilgang til.Økte i Norsk HydroPå sektornivå trekker Sjo og Lillebostad frem en «noe overraskende» oppgang i laks.På selskapsnivå skuffet investeringene i Subsea 7 og XXL, og særlig sistnevnte ble straffet hardt etter kvartalstall.Forvalterne benyttet måneden til å øke sin eksponering ytterligere i Norsk Hydro.- Vi har kjøpt oss opp i Norsk Hydro, ettersom selskapet har falt i verdi. Aluminiumsmarkedet er i balanse, og ser ut til å kunne bli stramt de neste årene. Dersom selskapet og myndighetene i Brasil blir enige, slik at Alunorte kan øke produksjonen igjen, synes vi utsiktene for Norsk Hydro er gode. Men det er et syklisk selskap som er avhengig av vekst i global økonomi, forklarer Sjo.- Rigg, subsea nesteI et intervju med Hegnar.no i slutten av mai gjentok Jarle Sjo fondets positive holdning til olje/oljeservice, Subsea 7, Equinor og TGS er alle inne blant de ti største investeringene.Er dere like positive til oljesektoren som før ferien?- Med oljepris over 70 dollar fatet, er det vanskelig å være noe annet enn positiv til sektoren. Pengene fosser inn for oljeselskapene, som tjener på spesielt mye på prisoppgangen i denne fasen ettersom kostnadene og capex (investeringene) er lave. Vi har redusert oss noe i olje, ettersom vi synes mye nå er reflektert i aksjekursene, men ser fortsatt oppside i oljeservice og spesielt subsea, svarer Sjo.- Vi har fått oppgang i seismikksektoren - som er typisk tidligfase. Vi tror de neste sektorene som vil merke oppgang er rigg og subsea, legger han til.Subsea 7 er også aksjen der DNB Norge er mest overvektet i forhold til referanseindeksen.- XXL blir en vinnerVidere lot Sjo og kollega Lillebostad seg ikke skremme av det nevnte krakket som inntraff i XXL etter tallene.Var det tvert om en kjøpsmulighet?- Det har vært mye snakk om været i det siste. Enten er vinteren for kald eller sommeren for varm. Det er bra å se at XXL tar markedsandeler i et marked preget av tøff konkurranse. Den som har lavest kostnader, vil vinne i det lange løp og vi tror XXL har en forretningsmodell som er ganske unik, sier Sjo.Solgte seg ned i laksJuli-rapporten viser ellers en ganske klar undervekt i konsum. Denne dreier seg vel om høydeskrekk i laks?- Oppdrettsselskapene har steget 50 prosent i verdi i år, uten at estimatene har steget nevneverdig. Vi opplever en kraftig multippelekspansjon (selskapene prises til høyere P/E, til tross for flat/svak inntjening) for hele sektoren. Lakseprisen er under 50 kroner per kilo, så vi har benyttet oss av oppgangen til å selge oss ned. Det har vi tapt på i juli måned, utdyper Sjo.De ti største aksjene i DNB Norge-porteføljen er (per 31/7) Telenor (7,51 prosent vekt), Subsea 7 (6,87 prosent), Schibsted A (6,61 prosent), Norsk Hydro (6,18 prosent), Yara (5,83 prosent), Equinor (5,34 prosent), eieren DNB (4,78 prosent), Storebrand (3,35 prosent), Marine Harvest (3,29 prosent) og TGS (2,94 prosent).


Les også