Pareto Bank er ny Holberg-favoritt

Kjendiser selger, Holberg kjøper.

I slutten av juli omtalte vi at fondet First Generator, forvaltet av Martin Mølsæter, hadde solgt 500.000 aksjer i Pareto Bank for nesten 21 millioner kroner.Aksjonæroversikter viser at Holberg Norge den samme uken plukket opp 500.000 aksjer i banken.Mølsæter understreket overfor Hegnar.no etter salget at han fortsatt har stor tro på selskapet som følge av bra drift og «veldig attraktiv prising».Mølsæter er for øvrig gjest i Økonominyhetene på Hegnar.no i morgen, tirsdag. Sendingen starter klokken 15:30. Fredly tradet littUken etter ble det kjent at Arne Fredly også hadde solgt 500.000 aksjer i Pareto Bank for over 20 millioner kroner gjennom sitt heleide selskap AF Capital Management.- Bare ren trading...skal kjøpes tilbake på en dårlig dag, skrev Fredly i en e-post til Hegnar.no på spørsmål om salget.Holberg Norge plukket opp også disse aksjene, og beholdningen på én million Pareto Bank-aksjer gjør fondet til 9. største aksjonær med en eierandel på 1,71 prosent.Kjendistung bankForvalteren bekreftet i sin juli-oppsummering publisert i forrige uke at Pareto Bank er inne som nytt selskap i porteføljen.Pareto Bank ble etablert i 2007, og spesialiserer seg på finansiering av komplekse prosjekter mot små og mellomstore bedrifter (SMB).Banken har en sterk markedsposisjon innen boligutvikling, men finansierer også prosjekter innen shipping og offshore.Pareto AS (Svein Støle) er største aksjonær i Pareto Bank med sine 15,22 prosent. Høyt på aksjonærlisten finner vi også investorer som Petter Neslein (gjennom Pecunia Forvaltning), Arne Fredly, Snorre Bentsen (Indigo Invest), Øystein Stray Spetalen (Saga Tankers) og Harald Moræus-Hanssen (Uthalden).- Attraktivt prisetHolberg Norge, som forvaltes av Robert Lie Olsen og Tony Fimreite, forklarer investeringen først og fremst med den høye avkastningen på kapitalen.- Selskapet har over tid generert en høy avkastning på egenkapital, skriver duoen, og viser til en egenkapitalavkastning som har ligget stabilt på 15-16 prosent i årene 2014-17.- Kredittapene på låneboken har i gjennomsnitt vært 0,25 prosent siste fem år. Pareto Bank har kort løpetid på låneporteføljen, noe som sikrer fleksibilitet i forhold til prising av låneengasjementene. Selskapet er attraktiv priset med en pris/bok-multippel på 1, forklarer de videre.Siden Holberg kjøpte sine første Pareto Bank-aksjer (på kurs 41,50 kroner), har pilene pekt nedover. På Oslo Børs mandag ettermiddag omsettes aksjen for 40 kroner.Slår markedet i årHolberg Norge skuffet derimot sine andelseiere i juli, med en avkastning på negative 1,2 prosent.Til sammenligning steg referanseindeksen, fondsindeksen på Oslo Børs, 2,2 prosent.Så langt i 2018 er fondet dog foran referansen, med 10,1 vs. 9,4 prosent avkastning.De siste tre årene har fondet hatt 15,8 prosent i årlig, gjennomsnittlig avkastning, mens referanseindeksen ligger på 11,5 prosent.Over fem år leder Holberg Norge på referansen med 13,5 vs. 12,1 prosent i årlig snitt.Holberg Norge telte ved utgangen av juli 24 selskaper i porteføljen.De fem største postene var da Subsea 7 (8,6 prosent), Yara (7,4 prosent), Sparebank 1 SR-Bank (5,8 prosent), TGS (5,0 prosent) og Europris (5,0 prosent).