Alfred Berg Gambak banker børsen

De heldige har fått 35 ganger pengene.

Leif Eriksrød klarte sterke 4,6 prosent avkastning for Alfred Berg Gambak i august.Dette var utklassing av referanseindeksen, ettersom fondsindeksen på Oslo Børs nøyde seg med 1,1 prosent oppgang.Så langt i 2018 er fondet opp 15,2 prosent, mot 10,6 prosent for referansen.Utviklingen skjer etter et skuffende 2017, der avkastningen på 11,3 prosent var et godt stykke bak referansens 17,1 prosent.35 ganger pengeneDe siste tre årene har dog Eriksrød slått børsen med god margin, det vil si med 19,3 vs. 14,5 prosent årlig snittavkastning.Over fem år er fondet enda lenger foran: 20,2 vs. 12,5 prosent i snitt per år.Dermed ligger fondet der det har gjort historisk: 4,7 prosentpoeng foran markedet i snitt siden oppstart i 1990.Det vil si at dem som har vært med fra start har fått mer enn 35 ganger pengene mot rundt 11-gangeren for markedet.Med på oljeservicerallyI august trekker forvalteren frem BW Offshore (steg 34,8 prosent), Elkem (16,3 prosent) og Tomra (9,7 prosent) som de største vinnerne, mens Bakkafrost (falt 4,5 prosent), Subsea 7 (3,6 prosent) og Salmar (2,9 prosent) trakk mest ned.- Finanssektoren var den største bidragsyteren til børsoppgangen. Særlig DNB bidro mye, av de samme årsakene vi nevnte forrige måned. 2. kvartalsresultatene viser at den positive utviklingen fortsetter, og frykten for negativt press på rentemarginene var vært for stor. I tillegg viste Storebrand- og Gjensidige-aksjene en god utvikling uten at det ligger spesielle årsaker bak, skriver Eriksrød i august-oppsummeringen.Forvalteren peker videre på materialsektoren som den nest største bidragsyteren, etter «fin oppgang for Yara».- Oppgangen var ikke særlig stor, så det sier mer om hvor stille det har vært i resten av markedet. Det trakk imidlertid i positiv retning at den kjente investoren Tor Olav Trøim har kjøpt seg opp i selskapet, skriver forvalteren.Tomra bidro for øvrig til at industrisektoren ble månedens tredje største bidragsyter.- Interessant seismikkI løpet av måneden solgte Gambak seg ut av Atea og Komplett Bank, mens postene ble økt i Schibsted og Elkem. Seismikkselskapet Spectrum kom inn som ny aksje i porteføljen.- Det har vært bra late sales i seismikk de siste kvartalene. Spectrum prises vesentlig lavere enn TGS Nopec, så vi ser en interessant mulighet her, forklarer Eriksrød overfor Hegnar.no.De ti største investeringene i Alfred Berg Gambak er (per 31/8) Aker BP (6,45 prosent), Equinor (5,67 prosent), BW Offshore (4,85 prosent), DNB (4,67 prosent), Tomra (4,28 prosent), Elkem (4,26 prosent), Lerøy Seafood (4,14 prosent), Schibsted (4,00 prosent), Storebrand (3,98 prosent) og Bakkafrost (3,92 prosent).Leif Eriksrød gjestet HegnarTV-studio 17. august i år, og snakket da også om utfordringer i oljeservice. - Hovedutfordringen for sektoren er at det er for mye gjeld, for mye overkapasitet, sa han.Hør Eriksrød på HegnarPodden: