Cash is king for ny Holberg-favoritt

Holberg Norden er på etterskudd.

Holbergs nordiske aksjefond, Holberg Norden, fikk en avkastning på 1,7 prosent i august.Til sammenligning var referanseindeksen VINX Benchmark Cap opp 2,8 prosent.Hittil i år er fondet opp 0,6 prosent, mens referansen har lagt på seg 4,7 prosent.I 2017 leverte fondet 17,8 prosent avkastning, mens referansen endte opp 19,2 prosent.Gruveaksje verstLundin Mining trekkes frem som største, negative bidragsyter de siste 12 månedene, sammen med Inwido (dørprodusent basert i Bergen).International Petroleum Company (IPCO) har bidratt klart mest på den positive siden, foran Valmet (finsk industri) og Subsea 7.IPCO ble notert på Stockholmsbørsen i fjor, etter å ha blitt fusjonert ut av Lundin Petroleum. Holberg Norden tok inn aksjen i august i fjor .Selskapet har olje- og gassproduksjon i Malaysia, Frankrike og Nederland.Bak over fem årOver tre år har Holberg Norden et forsprang på markedet med 11,3 vs. 9,2 gjennomsnittlig, årlig avkastning.De siste fem årene er fondet bak, med 14,1 vs. 14,9 prosent avkastning i snitt per år.Cash is king?Fondet, som akkurat nå forvaltes av Robert Lie Olsen alene etter at Tony Fimreite gikk til Saga Tankers (Jørgen Müller ankommer ved årsskiftet), tok inn svenske Loomis som nytt selskap i porteføljen i august.Loomis er en globalt ledende leverandør av kontanthåndteringtjenester, og ble fisjonert ut fra Securitas i 2008.Selskapet tilbyr pengetransport, håndtering og lagring av penger og obligasjoner, i tillegg til lagring av metaller.Loomis er markedsleder i Europa og USA. I 2017 utgjorde Europa og USA hhv. 50 og 45 prosent av omsetningen.- Loomis har oppnådd høy avkastning på egenkapitalen over tid. Årlig vekst i EBIT (driftsresultat) siden 2008 har vært 10 prosent. Sirkulasjonen av kontanter både i dollar og euro vokser, og har nesten doblet seg siden 2008, skriver Lie Olsen i månedsrapporten.Oljeduo størstDe ti største investeringene i Holberg Norden (per 31/8) er International Petroleum (9,3 prosent), Subsea 7 (8,9 prosent), Hoist Finance (8,1 prosent), Vestas (6,2 prosent), Valmet (6,0 prosent), NCC (4,6 prosent), Electrolux (4,5 prosent), Inwido (4,5 prosent), Carlsberg (4,5 prosent) og Novo Nordisk (4,4 prosent).


Les også