Delphi-forvalter høyner i laks

Tidligere SEB-analytiker kjøper og selger.

Tian Tollefsen leverte i august en avkastning på 3,6 prosent i Delphi Norge.Fondets referanseindeks - fondsindeksen på Oslo Børs - endte i samme periode opp 1,1 prosent.Hittil i år er fondet dermed opp 9,6 prosent, mens referansen har steget 10,6 prosent.I 2017 leverte fondet 14,0 prosent avkastning, tre prosentpoeng svakere enn referansen.Over tre år har Delphi Norge fortsatt et forsprang til markedet, med 15,8 vs. 14,5 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.Over fem år leder fondet med 15,8 vs. 12,5 prosent i snitt per år.Tollefsen overtok forvaltningen av fondet 1. august i fjor.Offshore-rallyI sin august-oppsummering påpeker han at finans og råvarer ble vinnerne i en god måned på Oslo Børs.Energisektoren trosset oljeprisen og trakk ned, men nedgangen ble drevet av kraftige fall i et fåtall aksjer.- Fondet fikk positive bidrag fra så godt som alle sektorer i august, skriver Tollefsen.Forvalteren trekker frem BW Offshore, Elkem og Odfjell Drilling som positive bidragsytere. Alle leverte gode kvartalstall, mens sistnevnte i tillegg fikk hjelp av oppkjøpsrykter.Nel og Golden Ocean bidro også solid til avkastningen, sistnevnte på økte rater.Ned i energiTollefsen kan fortelle at han har tatt ned eksponeringen mot energisektoren.- Vi er fortsatt positive til sektoren, som stadig veier tyngst i porteføljen, men det er andre selskaper som fortjener mer oppmerksomhet, forklarer han.På kjøpssiden økte fondet i finans, gjennom kjøp av aksjer i (Delphi-eier) Storebrand og Sparebank 1 SR-Bank.- Begge kan vise til gode trender, og begge leverer sterke resultater. Vi økte også innsatsen i Yara, som følge av forventninger om strammere markedsbalanse etter mer enn fem år med fallende ureapriser, fortsetter Tollefsen.Opp i laksForvalteren økte også eksponeringen i sjømatsektoren, gjennom Marine Harvest.- Fondets undervekt i sjømatsektoren vært den største kilden til mindreavkastningen hittil i 2018. Sektoren har steget kraftig, selv om utviklingen i lakseprisene har vært svak, noe som tyder på at markedet kan være villig til å se gjennom en periode med svake priser i påvente av mer stabile markeder i 2019 og 2020. Vi er usikre på hvor stor oppsiden er, men med sterk trend og gode fundamentale forhold velger vi å ta en posisjon, går det frem av rapporten.Tollefsen solgte seg også helt ut av Wallenius Wilhelmsen.- Til tross for en relativt bra økning i volumene, ser vi en nokså kraftig reduksjon i inntjeningen, i hovedsak på grunn av nedgang i ratene, forklarer forvalteren.Equinor størstDe ti største investeringene (per 31/8) i Delphi Norge er Equinor (6,79 prosent), Subsea 7, (6,71 prosent), Norsk Hydro (6,17 prosent), Storebrand (6,07 prosent), BW Offshore (5,95 prosent), DNB (4,87 prosent), Golden Ocean (4,44 prosent), TGS (4,37 prosent), Yara (4,36 prosent) og Kitron (3,99 prosent).


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også