Jarle Sjo selger seg ned i olje

- Vi ser en del gule og røde flagg.

Jarle Sjo og Odd Lillebostad melder om pluss 1,3 prosent avkastning i DNB Norge i august.Duoen endte dermed måneden foran referanseindeksen (Oslo Børs Fondsindeks), som gikk i pluss med 1,1 prosent.Fondet er likevel fortsatt bak referansen så langt i år, med 8,7 vs. 10,6 prosent avkastning.Det siste året er DNB Norge opp 17,5 prosent, mens markedet har steget 21,2 prosent.- Budsjettene oppOver tre og fem år har fondet en gjennomsnittlig, årlig avkastning på hhv. 12,3 og 10,5 prosent.Referanseindeksen har steget hhv. 14,4 og 12,5 prosent i snitt per år, viser en rapport Hegnar.no har fått tilgang til.På sektornivå trekker Sjo og Lillebostad frem råmaterialer som en sterk sektor, men oljeservice trakk ned.På selskapsnivå bidro Elkem positivt, mens investeringen i Subsea 7 fortsatte å skuffe, til tross for økende oljepriser.- Det ble arrangert oljemesse i Stavanger, hvor stemningen ble sagt å være god. Oljeselskapenes sterke inntjening tror vi vil resultere i økte investeringer og vi ser allerede oppjusteringer av budsjetter for 2018, skriver forvalterne i oppsummeringen av måneden.Nedsalg i seismikkKan det være aktuelt for dere å øke eksponeringen i olje?- Vi har over lengre tid hatt en overvekt innen energi. Sterk kursoppgang innen seismikk og olje har ført til at vi har solgt oss ned noe i disse to sektorene, sier Sjo til Hegnar.no.Etter oppgangen i seismikksektoren - som er typisk tidligfase, fortalte Sjo oss for en måned siden at rigg og subsea er de neste sektorene som vil merke oppgangen i oljeservice.Subsea 7 er også aksjen der DNB Norge er mest overvektet i forhold til referanseindeksen.I sin august-oppsummering skriver Sjo og Lillebostad at de tror fornuften vil begrense en eskalering av den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina.Hva må til for at USAs president Donald Trump tar til fornuft?- Ja, det er et godt spørsmål som ikke er lett å svare på. Markedsuro i forkant av mellomvalget i november er nok ikke noe republikanerne ønsker. Men å snakke om Trump og fornuft i samme setning er vanskelig, erkjenner Sjo.Gule og røde flaggI et intervju med Hegnar.no i slutten av mai uttrykte forvalteren at han hadde høydeskrekk på vegne av Oslo Børs, før han i DN i forrige uke uttrykte bekymring for hva som skjer med aksjer når det lave rentenivået tar slutt.Ifølge august-oppsummeringen øyner Sjo og Lillebostad en risiko for at inntjeningsestimatene på Oslo Børs nedjusteres i 2. halvår 2018.Hvor stort børsfall kan dette utløse?- Både olje- og gasspriser har steget den siste tiden, så det demper nok nedjusteringen en del. Markedet er optimistiske til 2. halvår 2018, estimater vi synes kan være noe krevende å nå. Det er jo ofte det som gjør at høsten blir litt urolig, svarer Sjo. - Vi er nå snart ferdig med september, som historisk har vært den verste måneden. Om litt over en måned er vi gjennom oktober også, og kan se frem mot en periode som sesongmessig er sterk for aksjer, legger forvalteren til. Han tør derfor ikke å si at markedet skal falle, selv om estimatene kommer noe ned. - Men vi synes likevel det er en del gule og røde flagg som vil kunne innvirke på markedet de neste 2-3 årene, avslutter Sjo overfor Hegnar.no.Telenor er størstDe ti største aksjene i DNB Norge-porteføljen er (per 31/8) Telenor (7,36 prosent vekt), Schibsted A (6,57 prosent), Subsea 7 (6,56 prosent), Norsk Hydro (6,51 prosent), Yara (6,19 prosent), Equinor (5,25 prosent), eierbanken DNB (4,91 prosent), Storebrand (3,55 prosent), Marine Harvest (3,30 prosent) og TGS (2,97 prosent).


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også