Kjøp friluftsutstyr uten å blakke deg

Synes du friluftsutstyr er dyrt? Her er flere gode råd som holder utgiftene nede.

Personlig økonomi

Hans-Petter Frøhaug (31) jobber som arktisk naturguide for Nord Ekspedisjon , i tillegg til at han underviser ved friluftslinja på Universitetet i Alta. Han mener at det er fullt mulig å kjøpe friluftsutstyr uten å blakke seg, skriver DNB.Frøhaug anbefaler å investere i en vindtett jakke, turbukse, ullplagg og fleece og kjøre lag på lag-prinsippet. Disse plaggene kan brukes hver for seg hele året. Han anbefaler videre å reparere alt av klær, og et tips er å vokse helårs-turbuksa to ganger i året, slik at den blir litt stivere, vindtett og vannavvisende. Den puster mindre, men blir veldig slitesterk. Han har også puttet inn padding på knærne. Frøhaug mener også at mange bruker klærne feil.- En skalljakke holder ute fuktighet og vind, men har dårlige pusteegenskaper. På sommeren blir du svett og våt fra innsiden og deretter kald. Det samme skjer på vinteren og du risikerer å få et islag på innsiden av jakken, sier Frøhaug til DNB og anbefaler kun skallbekledning på høsten i regn og sur vind. Når det gjelder sko forteller Frøhaug at fjellstøvler er fint når det blir kaldt, vått og rått og når du går utenfor stier. Med tung sekk trenger du også støtte på anklene. De fleste klarer seg med en grov og litt høy joggesko. Ta vare på skoene og børst dem alltid etter bruk. Legg litt penger i det, og gå for lær og skinn. Ta på lærsmurning, slik at de ikke tørker inn, er anbefalingen.Man trenger heller ikke den dyreste soveposen. Varmetapet er ned mot bakken, så Frøhaug anbefaler ifølge DNB heller å bruke litt ekstra på liggeunderlaget. En annen god investering er en vannflaske. Kjøp for eksempel en Nalgene-flaske og legg den i soveposen. Mye utstyr er dyrt, som for eksempel kajakk, og rådet er derfor å bli med i en klubb, der du kan teste utstyret før du kjøper.Når det gjelder ryggsekk er en dyr ryggsekk ofte bedre for ryggen. Kvalitet på stoff og glidelås har ikke like mye å si. Det spørs hva du skal, mener Frøhaug.

livsstil
friluft
friluftsliv
tur
camping
fritid
Nyheter
Personlig økonomi