Orkanvarsel for Vestlandet allerede onsdag kveld

Både i Hordaland og Sogn og Fjordane kan vinden komme opp i orkans styrke onsdag kveld og natt til torsdag. Og fredag blir det kraftig vind på Østlandet.

Meteorologisk institutt har oppgradert farevarselet til oransje for Rogaland og Østafjells, det nest høyeste nivået. Det ventes vindkast på mellom 30 og 40 meter i sekundet, og folk blir oppfordret til å kun bevege seg utendørs hvis det er høyst nødvendig.Den kraftige vinden vil komme opp i orkans styrke ved Stad, melder Yr. Den blir like kraftig i kastene både sør og nord for dette området nordvest i Sogn og Fjordane. For Vestlandet er farevarselet på gult nivå.Sikre løse gjenstander– Vi venter at denne vinden vil føre til en del problemer. Bruer kan bli stengt, og ferger kan bli innstilt. I tillegg kan objekter med stort vindfang, trampoliner og trær fulle av blad, være utsatt. Det er viktig å ta dette på alvor, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid.Også på Østlandet vil man merke uværet. Langs Oslofjorden vil det blåse sterk kuling rett inn onsdag kveld og natt til torsdag. Folk med småbåter oppfordres om å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.Politiet har også gått ut med oppfordring om at folk må sikre løse gjenstander og stillaser.Flytter seg nordoverAllerede ved 18-tiden onsdag kveld kan vinden komme opp i over 20 meter i sekundet, noe som tilsvarer liten storm. Deretter vil det blåse mer og mer utover kvelden samtidig som uværet flytter seg nordover.Uværet begynner i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld og natt til torsdag. Ved Stad onsdag kveld og natt til torsdag kommer vinden opp i orkan. Deretter flytter det seg til Trøndelag og Nord-Norge, som vil oppleve full storm torsdag morgen og utover dagen.Fredag vil uværet komme tilbake, hovedsakelig fra Rogaland via Sørlandet, til Telemark og til Østlandet. Dette uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste – og den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekund, altså orkans styrke.InnstillingerSeilskuta Statsraad Lehmkuhl, som var på vei til Shetland, bestemte seg allerede tirsdag kveld for å snu og dra tilbake til Norge for å komme seg i havn før uværet treffer. Om bord var det 162 personer, hvorav 138 elever fra Nordfjord folkehøgskole, melder NRK.Flyselskapet Widerøe har innstilt flere fly og omdirigert andre, mens flere ferger og hurtigbåtruter, blant annet mellom Bergen og Flåm samt Bergen og Selje, har innstilt sine avganger.Vegtrafikksentralen opplyser at Måløybrua i Vågsøy og Rugsundbrua i Bremanger i Sogn og Fjordane ble stengt allerede onsdag ettermiddag. Disse bruene stenges automatisk ved kraftig vind.(©NTB)