To nye Skagen-favoritter - og Trøim-exit

Problemfond fikk fart på sakene.

Skagen Global har slitt med å komme ovenpå, men august ble en god måned for fondet.Oppgangen ble på 5,0 prosent, mens referanseindeksen MSCI All-Country steg 3,4 prosent.Hittil i år er fondet nå foran referansen, med 6,3 vs. 5,5 prosent.De siste 12 månedene er fondet så vidt bak, med 18,9 vs. 19,3 prosent avkastning.Ser vi lenger tilbake, ligger fondet fortsatt på etterskudd.De siste tre årene har avkastningen vært 10,6 prosent per år i snitt, mot 11,7 prosent for referansen.Over fem år leder markedet med 16,7 vs. 13,0 prosent årlig, gjennomsnittlig avkastning.Over ti år har fondet klart 10,1 prosent i snitt per år, mot referansens 11,2 prosent.To nye aksjerDe største positive bidragsyterne i august var Microsoft, DSV (industri, Danmark) og Beazley (finans, Storbritannia).- Microsoft kaprer markedsandeler i det voksende skylagrings-segmentet. DSV leverte en sterk kvartalsrapport, mens Beazley fortsatte å inngå forretningsmessig gode avtaler, går det frem av fondets august-oppsummeringDe tre aksjene som tynget mest var IRSA (eiendom, Argentina), Autoliv (trafikksikkerhet, Sverige) og Baidu (søkemotor, Kina).- Eiendomskonglomeratet IRSA ble rammet av makrokrisen i Argentina, mens investorenes bekymring for det kinesiske markedet og truslene om økt toll tynget Autoliv og Baidu, skriver Skagen.Fondet gikk i august inn i to nye posisjoner: JP Morgan og Accenture.- Den amerikanske bankens strategi om å investere tungt for å bedre sin evne til organisk inntjening vil, etter vår mening, være fruktbart de kommende årene. Vi mener at det USA-baserte rekrutteringsselskapet Accenture er undervurdert, gitt deres gode evne til å navigere i et digitalt landskap i stadig utvikling, argumenterer forvalterne.Trøim-exitSamtidig gikk fondet ut av sin lille post i Golar LNG etter at Schlumberger trakk seg ut. Forvalterne viser også til økt usikkerhet rundt Fortuna-kontrakten.- Det Hong Kong-noterte selskapet CK Asset Holding forsvant også ut av porteføljen for å finansiere bedre muligheter andre steder. Vi solgte oss betydelig ned i posisjonene Autoliv, Veoneer og Citigroup, heter det.De ti største investeringene i Skagen Global er (per 31/8) Microsoft (7,4 prosent), Intercontinental Exchange (finans, USA) (4,9 prosent), Unilever (konsum, Nederland) (4,5 prosent), Hiscox (finans, Storbritannia) (4,6 prosent), Beazley (finans, Storbritannia), 3M (industri, USA) (4,5 prosent), DSV (industri, Danmark) (3,4 prosent), Marsh & McLennan (finans, USA) (3,3 prosent), Samsung Electronics (3,3 prosent) og Deutsche Wohnen (eiendom, Tyskland) (2,8 prosent).Knut Gezelius er ansvarlig forvalter for fondet, og har med seg Chris-Tommy Simonsen.