Danske Bank én av to nye Skagen-favoritter

Kan duoen få fart på avkastningen?

Skagen Vekst har vært gjennom mange endringer det siste halvannet året.Tidligere Delphi-orakel Øyvind Fjell overtok forvalteransvaret etter Geir Tjetland 1. juli i fjor, men var ute allerede i vår. 1. mai startet han i DNB.Ansvarlig forvalter for fondet er nå Søren Milo Christensen, og han har med seg Alexander Stensrud som co-pilot.På etterskuddMen om endringene har vært mange, sliter Skagen Vekst stadig med avkastningen.Nå ble september et lyspunkt, ettersom fondet falt 0,9 prosent mot 1,9 prosent nedgang for referanseindeksen (MSCI Nordic/MSCI All-Countries ex. Nordic).3. kvartal ble unnagjort med 3,8 prosent oppgang, mot 4,2 prosent for referansen.Så langt i år er fondet ned 1,3 prosent, mens referanseindeksen er opp 3,0 prosent.Blant de mest positive bidragsyterne i kvartalet finner vi Lonza Group (bioteknologi, Sveits), DSV (industri, Danmark), Lundin Petroleum og Northern Drilling.På den negative siden dro Sberbank (finans, Russland), Kinnevik (finans, Sverige) og Zalando (nettkleskjede, Tyskland, eid 31 prosent av Kinnevik) mest ned.Også på siktDe siste 12 månedene har fondet steget 5,3 prosent, mens referansen er opp 8,4 prosent i samme periode.Fondet er på etterskudd også på lengre sikt.Over tre år er gjennomsnittlig, årlig avkastning 9,8 prosent, mot 10,1 prosent for referansen.Over fem år er «stillingen» 14,2 vs. 10,3 prosent i markedets favør.Upopulær bankMot slutten av sommeren kjøpte det nye Skagen Vekst-regimet seg inn i to nye nordiske posisjoner.Av de tre U-ene i Skagen-filosofien, passer Danske Bank godt inn i upopulær-båsen.- Banken var nok en gang på radaren vår etter at verdien på selskapet falt 60 milliarder danske kroner etter fornyet søkelys på hvitvaskingsskandalen i Estland. Dette er en alvorlig sak, men vi mener at markedet overvurderer de negative økonomiske konsekvensene dette kan få, skriver forvalterne.De viser til at banken har

  • stengt porteføljene til kunder som ikke er bosatt i Estland (i 2015)
  • sparket ansatte som var direkte involvert i saken
  • satt i gang sin egen etterforskning av saken, og
  • firedoblet antall ansatte som jobber for å hindre hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet.
- Derfor mener vi at banken reduserer risikoen for regelbrudd betraktelig fremover, til tross for historien. Som noen kanskje husker, var Danske Bank en solid bidragsyter for Skagen Vekst tidligere. Vi mener de bør være i stand til å håndtere denne ripen i lakken og gjenoppbygge posisjonen som en sterk nordisk bank, heter det videre i fondets kvartalsrapport.Bare siden 2. oktober har Danske Bank stupt over 25 prosent på København-børsen. Så langt i 2018 er aksjen nesten halvert.Tok inn OrklaDen andre nye posten i kvartalet var norske Orkla.- Selskapet er nær ferdig med å selge de divisjonene som ikke er innenfor kjernevirksomheten. Nå kan de fokusere på fremragende drift innenfor forbrukermerkevarer. De har allerede en sterk markedsposisjon, men vi mener selskapet har godemuligheter til å bedre inntjeningen og kontantstrømmen ved å stenge fabrikker og rasjonalisere leverandørleddet, forklarer Milo Christensen og Stensrud.- Vi ser også den lave gjeldsgraden i balanseregnskapet som en attraktiv mulighet til å øke veksten og bedre kapitalavkastningen til aksjonærene, legger de til.Hydro på topp 10De ti største investeringene i Skagen Vekst er (per 30/9) Novo Nordisk (farmasi, Danmark) (5,5 prosent), Citigroup (finans, USA) (4,3 prosent), Lonza Group (bioteknologi, Sveits) (4,0 prosent), DSV (industri, Danmark) (4,0 prosent), Samsung Electronics (teknologi, Sør-Korea) (3,8 prosent), Carlsberg (konsum, Danmark) (3,7 prosent), Royal Dutch Shell (energi, Nederland) (3,5 prosent), CK Hutchison Holdings (industri, Hongkong) (3,4 prosent), Vestas Wind Systems (industri, Danmark) (3,2 prosent) og Norsk Hydro (materialer, Norge) (3,1 prosent)


Les også