Matsvinnet kraftig redusert

/--530401383--/

Svinnet i matbransjen gikk ned med 13 prosent fra 2015 til 2017. Klimafotavtrykket og det økonomiske tapet ble også redusert, med henholdsvis 18 og 8 prosent.

Det er første gang at klimafotavtrykket og det økonomiske tapet er redusert i takt med matsvinnet, heter det i en ny kartleggingsrapport som Østfoldforskning har utarbeidet på oppdrag fra Matvett - mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn.73 kilo per innbyggerRapporten viser at det i 2017 ble kastet minimum 385.000 tonn med spiselig mat i Norge, noe som tilsvarer rundt 73 kilo per innbygger per år. Matsvinnet har totalt økt noe i volum siden forrige rapport, men det er hovedsakelig fordi flere næringer, som blant annet mel- og mølleprodusenter, bryggerinæringen og hoteller og kantiner nå er med i statistikken.Private husholdninger står for over halvparten av matsvinnet med 58 prosent, mens i matindustrien er svinnet på 24 prosent. Dagligvarehandelen står for 13 prosent av svinnet, hotell og kantiner rundt 3 prosent, og grossister for 2 prosent.– Det er positivt å se at matsvinnet fortsetter å gå ned samtidig som klimagassutslippene og det økonomiske tapet knyttet til matsvinnet i matbransjen også er redusert. Dette er det første gang vi ser og det skyldes at matsvinnet nå også er på vei ned for relativt klimaintensive og dyre produkter som kjøtt og meieri, sier forsker Aina Stensgård i Østfoldforsk i en pressemelding.


Les også