Søndagens aksjetips

Hovedindeksen falt til bunnen i den stigende trenden. Det gjør at de kommende par ukene kan bli svært spennende.

Hovedindeksen falt 3,6 prosent sist uke, fra 927,22 til 893,54 og bunnen i den stigende hovedtrenden.Den siste måneden har hovedindeksen falt 0,7 prosent og ligger 5,6 prosent under all-time high. Siden nyttår er den opp 9,7 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs fremdeles opp 13,3 prosent. Til sammenligning var oppgangen i 2017 på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,9 prosent.Økt usikkerhetForrige søndag skrev vi at man ved tilbakefall skulle være oppmerksom på at korreksjonen også kunne gå tilbake til 900-nivået - kanskje 890-nivået også. Og ved brudd på disse ville det utløse salgssignal og testing av bunnen i trenden, men at det ikke ville være fare på ferde før eventuelt bunnlinjen i den stigende trenden blir brutt.Hovedindeksen brøt sitt 50-dagers glidende gjennomsnitt og alle de små, tekniske støttenivåene over 880-nivået. Den testet også 200-dagers glidende gjennomsnitt og 880-nivået før den korrigerte litt opp igjen.Fallet i oktober har kommet på markert høyere omsetning, noe som er urovekkende. Det betyr også at faren for et trendbrudd har økt betraktelig.Nedgang på økende omsetning varsler ofte videre nedgang. Det kan derfor være smart å følge med på balansen i markedet.

  • Oppgang på fallende omsetning kan signalisere videre fall.
  • Oppgang må fremdeles komme på stigende omsetning for å gi oppgangen substans.
  • Nedgang på fallende omsetning kommer ofte før ny oppgang.
Usikkerheten har øktTrenden er fremdeles intakt og hovedindeksen må falle under 880 før bunnlinjen blir brutt.Det er fremdeles en langsiktig, positiv undertone i RSI-chartet og fallet stoppet foreløpig perfekt på denne. Så lenge den holder kan korreksjonen fremdeles bli forbigående og en kjøpsmulighet. Så lenge den positive undertonen holder er det trolig heller ikke stor fare på kort sikt for at hovedtrenden skal bli brutt.Kommer det en ny oppgang, forbi den tekniske motstanden på 900-nivået, på stigende omsetning, kan faren også være over for denne gangen.Så lenge hovedtrenden er intakt er det fremdeles også mulig at hovedindeksen kan stige til 1.000 i løpet av det kommende året, men etter fallet så langt i oktober, som på det meste har vært på over 7 prosent, er det grunn til å være mer forsiktig. Faller hovedindeksen videre, og bryter bunnlinjen i den stigende hovedtrenden, samtidig som den lange positive undertonen i RSI-chartet blir brutt, kan den i første omgang falle videre til 870 og 840. Et fall videre ned mot 780 kan da heller ikke utelukkes - ned 17 prosent fra all-time high.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også