Søndagens aksjetips

En mulig hode-skulderformasjon kan signalisere at hovedideksen kan falle nye 13 prosent.

Hovedindeksen steg 0,8 prosent sist uke, fra 893,54 til 900,55.Den siste måneden har hovedindeksen falt 1,7 prosent og ligger 4,9 prosent under all-time high. Siden nyttår er den opp 10,6 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs fremdeles opp 14,3 prosent. Til sammenligning var oppgangen i 2017 på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,9 prosent.KorreksjonenForrige søndag skrev vi at fallet i oktober har kommet på markert høyere omsetning, at dette er urovekkende og at faren for et trendbrudd har økt betraktelig.Det er fremdeles ubalanse mellom kursutviklingen og volumet. Det betyr at det er veldig usikkert hvordan de kommende par ukene vil bli. Faren for et større fall er ikke over.Nedgang på økende omsetning varsler ofte videre nedgang. Det kan derfor være smart å følge med på balansen i markedet.

  • Oppgang på fallende omsetning kan signalisere videre fall.
  • Oppgang må fremdeles komme på stigende omsetning for å gi oppgangen substans.
  • Nedgang på fallende omsetning kommer ofte før ny oppgang.
Artikkelen fortsetter under grafenDen stigende hovedtrenden har nå vart i over to og et halvt år. I henhold til teorien varer hovedtrender i 1 - 3 år. Det kan bety at oppgangen begynner å nærme seg slutten.I lange, stigende hovedtrender varsles ofte store skift med såkalte vendepunktsformasjoner. Det kan være en dobbel-topp eller en hode-skulderformasjon. Det kan nå argumenteres for at det er etablert en litt skjev hode-skulder i løpet av de siste ukene, med halslinje på 880-nivået.Det er dannet en liten skulder i løpet av den siste, drøye uken og faller hovedindeksen gjennom halslinjen og bunnlinjen i den stigende trenden, kan det signalisere at hovedindeksen kan falle videre mot 780-nivået.Artikkelen fortsetter under grafenFremdeles usikkertTrenden er fremdeles intakt og hovedindeksen må altså falle under 880 før bunnlinjen blir brutt.Det er fremdeles en langsiktig, positiv undertone i RSI-chartet og fallet stoppet foreløpig perfekt på denne. Så lenge den holder kan korreksjonen fremdeles bli forbigående og en kjøpsmulighet. Så lenge den positive undertonen holder er det trolig heller ikke stor fare på kort sikt for at hovedtrenden skal bli brutt.Kommer det en ny oppgang, og hovedindeksen etablere seg igjen på oversiden av den tekniske motstanden på 900-nivået, på stigende omsetning, kan faren være over for denne gangen.Så lenge hovedtrenden er intakt er det fremdeles også mulig at hovedindeksen kan stige til 1.000 i løpet av det kommende året, men etter fallet så langt i oktober, som på det meste har vært på over 7 prosent, er det grunn til å være mer forsiktig.Men faller hovedindeksen videre, og bryter bunnlinjen i den stigende hovedtrenden og halslinjen i den mulige hode-skulderformasjonen, samtidig som den lange positive undertonen i RSI-chartet blir brutt, kan hovedindeksen i første omgang falle videre til 870, 860 og 840.Et fall videre ned mot 780 kan da heller ikke utelukkes - ned over 17 prosent fra all-time high.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også