Søndagens aksjetips

Trenden ble brutt og dermed kan Oslo Børs falle videre - ned 17 prosent fra toppen. Men det er et usikkerhetsmoment i analysen.

Hovedindeksen falt 4,2 prosent sist uke, fra 900,55 til 862,80.Den siste måneden har hovedindeksen falt 8,8 prosent og ligger 8,8 prosent under all-time high. Siden nyttår er den opp 5,9 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs fremdeles opp 8,1 prosent. Til sammenligning var oppgangen i 2017 på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,9 prosent.TrendbruddFor to uker siden skrev vi at fallet i oktober har kommet på markert høyere omsetning, at dette var urovekkende og at faren for et trendbrudd hadde økt betraktelig.Forrige søndag skrev vi at den stigende trenden hadde vart i over to og et halvt år og at slike trender i henholdt til teorien varer i 1 - 3 år,  og at det kunne bety at oppgangen begynte å nærme seg slutten. Vi pekte også på ubalansen i omsetningen.I lange, stigende hovedtrender varsles ofte store skift med såkalte vendepunktsformasjoner. Det kan være en dobbel-topp eller en hode-skulderformasjon.For en uke siden kunne det argumenteres for at det var etablert en litt skjev hode-skulder, med halslinje på 880-nivået, og at et brudd på denne kunne signalisere at hovedindeksen kunne falle videre mot 780-nivået.Trenden var da fremdeles intakt, men et brudd på 880-nivået ville også bryte bunnlinjen i den stigende trenden. Fallet kom, trenden ble brutt og samtidig ble den lange positive undertonen i RSI-chartet punktert.Utviklingen i RSI-chartet er det eneste usikkerhetsmomentet i analysen. En punktering trenger ikke nødvendigvis være nok til at luften går helt ut av oppgangen. Snur RSI raskt opp og bryter tilbake over 50-nivået, kan Oslo Børs slippe unna med skrekken denne gangen også. Da kan det utvikles en ny justert stigende trend, med litt lavere stigningstakt.I motsatt fall kan det ikke utelukkes at hovedindeksen faller til 812. Da kommer også 780 innen rekkevidde - ned over 17 prosent fra all-time high. KorreksjonerVed slike trendbrudd og brudd på halslinjer i hode-skulderformasjoner kommer det som oftest korreksjoner opp igjen. Det vil det trolig også gjøre nå. Kanskje opp mot 880 - 890. Med et forbehold om at den lange, positive undertonen i RSI-chartet holder, kan dette bli forbigående oppganger før hovedindeksen faller videre.Det er teknisk støtte på 860, 840 og 820. Brudd på disse vil utløse salgssignal med potensial ned til neste nivå.Hovedindeksen må etablere seg på oversiden av 890 - 900-nivået igjen for at faren for videre fall skal avta.