Danske Bank er ny Holberg-favoritt

- Aksjen har blitt billig.

Holbergs nordiske aksjefond, Holberg Norden, måtte tåle en avkastning på minus 8,0 prosent i oktober.Til sammenligning var referanseindeksen VINX Benchmark Cap ned 6,7 prosent.Så langt i år har fondet falt 8,5 prosent, mens referansen har gått tilbake 4,1 prosent.I 2017 leverte fondet 17,8 prosent avkastning, mens referansen endte opp 19,2 prosent.Lundin Mining og Inwido (svenskeid dørprodusent) dras frem som største, negative bidragsytere de siste 12 månedene.Valmet (finsk industri), Arjo (svensk produsent av helseutstyr) og oljeselskapet International Petroleum (svenske IPCO, spin-off fra Lundin) bidro mest på den positive siden.Skrekkaksje innOver tre år har Holberg Norden et forsprang på markedet med 6,3 vs. 5,1 gjennomsnittlig, årlig avkastning.De siste fem årene er fondet litt bak, med 10,4 vs. 11,5 prosent avkastning i snitt per år.Fondet, som forvaltes av Robert Lie Olsen, tok inn skandalerammede Danske Bank som nytt selskap i porteføljen i oktober.- Avsløringene omkring Danske Banks aktiviteter i Estland har skapt en alvorlig tvil omkring selskapets integritet og det fremstår som høyst sannsynlig at banken vil bli bøtelagt av myndigheter og valgt fra av en del kunder. Lovnader om bot og bedring innebærer sannsynligvis også økte kostnader. I sum kan en nok forvente lavere resultater fremover og muligens midlertidig kutt i utbytte, erkjenner Lie Olsen.Danske Bank har hentet seg litt inn på børsen i det siste, men er likevel ned rundt 40 prosent så langt i 2018.- Har blitt billigForvalteren har satt opp forskjellige scenarier på fremtidige resultater og egenkapital.- Dette indikerer for oss at Danske Bank nå er billig både absolutt og målt mot nordiske konkurrenter. Vi forventer markedet vil fokusere mer på underliggende verdier etterhvert som man får bedre oversikt over konsekvensene av avsløringene, fortsetter han.Lie Olsen peker videre på at Danske Bank er Danmarks største bank og systemkritisk.- En naturlig konsekvens av avsløringene er at banken fremover, om enn ikke historisk, vil sørge for å etterleve de etiske kravene samfunnet og kundene har til dem. Viktigheten av banken for Danmark innebærer at de største aksjonærene og myndighetene vil sørge for at banken får på plass et kompetent lederskap, avslutter han.Subsea 7 størstDe fem største investeringene i Holberg Norden (per 31/10) er Subsea 7 (8,7 prosent), Hoist Finance (7,5 prosent), International Petroleum (7,5 prosent), Electrolux (6,3 prosent) Vestas (6,2 prosent), Inwido (4,7 prosent), Lundin Mining (4,6 prosent), Arjo (4,6 prosent), Valmet (4,6 prosent) og Loomis (4,5 prosent).