Andreassen frykter for norske forbrukere

- Ett skritt frem, to tilbake.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen lar ikke sjansen gå fra seg til å blogge om dagens overraskende høye konsumpriser .Tallene til SSB viser at inflasjonen drives av dyrere matvarer og økte strømpriser.- Produktgrupper som brukes av oss alle, og som derfor rammer husholdningenes økonomi hardt, skriver Andreassen .- Press fra alle kanterIfølge sjeføkonomen er dette bare én av flere dårlige nyheter for husholdninger «som allerede har redusert sin sparerate til et minimum».- Børsnedgang og boligprisfall kommer nå i høst, samtidig med at Norges Bank sørger for at folk flest får dyrere boliglån, takket være sin renteheving i september, fortsetter han.Han mener nå det spøker for julehandelen, «som trolig blir meget svak i år».- Optimismen og fremtidstroen er dalende i en situasjon hvor husholdningenes finanser er under press fra flere kanter, skriver Andreassen.- Ett frem, to tilbakeOptimister vil ifølge sjeføkonomen innvende at sysselsettingsveksten er god og lønnsveksten noe høyere enn i fjor (2,8 prosent).Men sjeføkonomen kontrer ved å vise til at pensjonister som fikk rundt 2,0 prosent i årets trygdeoppgjør får kraftig nedgang i sin kjøpekraft.- For husholdningene ser det mer ut som om 2018 gir ett skritt frem (takket være arbeidsmarkedet), men to tilbake takket være de nevnte faktorer, oppsummerer Andreassen.