Andreassen frykter for norske forbrukere

- Ett skritt frem, to tilbake.

Personlig økonomi

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen lar ikke sjansen gå fra seg til å blogge om dagens overraskende høye konsumpriser .Tallene til SSB viser at inflasjonen drives av dyrere matvarer og økte strømpriser.- Produktgrupper som brukes av oss alle, og som derfor rammer husholdningenes økonomi hardt, skriver Andreassen .- Press fra alle kanterIfølge sjeføkonomen er dette bare én av flere dårlige nyheter for husholdninger «som allerede har redusert sin sparerate til et minimum».- Børsnedgang og boligprisfall kommer nå i høst, samtidig med at Norges Bank sørger for at folk flest får dyrere boliglån, takket være sin renteheving i september, fortsetter han.Han mener nå det spøker for julehandelen, «som trolig blir meget svak i år».- Optimismen og fremtidstroen er dalende i en situasjon hvor husholdningenes finanser er under press fra flere kanter, skriver Andreassen.- Ett frem, to tilbakeOptimister vil ifølge sjeføkonomen innvende at sysselsettingsveksten er god og lønnsveksten noe høyere enn i fjor (2,8 prosent).Men sjeføkonomen kontrer ved å vise til at pensjonister som fikk rundt 2,0 prosent i årets trygdeoppgjør får kraftig nedgang i sin kjøpekraft.- For husholdningene ser det mer ut som om 2018 gir ett skritt frem (takket være arbeidsmarkedet), men to tilbake takket være de nevnte faktorer, oppsummerer Andreassen.

konsumpriser
ssb
jan ludvig andreassen
eika gruppen
bolig
rente
norges bank
Nyheter
Personlig økonomi