Delphi-fond røk på kjempesmell

On the rocks.

Tian Tollefsen måtte i november tåle et fall på hele 8,1 prosent i Delphi Norge.Fondets referanseindeks - fondsindeksen på Oslo Børs - endte i samme periode ned 2,7 prosent.Hittil i år er fondet dermed ned 6,4 prosent, mens referansen har steget 5,6 prosent.I 2017 leverte fondet 14,0 prosent avkastning, tre prosentpoeng svakere enn referansen.Over tre år ligger Delphi Norge nå bak markedet, med 8,8 vs. 10,3 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.Over fem år er fondet marginalt på etterskudd, med sin årlige snittavkastning på drøye 9,3 prosent.Tollefsen overtok forvaltningen av fondet 1. august i fjor.Ice-investering on the rocksI sin november-oppsummering kommer han ikke utenom det kraftige oljeprisfallet, noe som rammet energisektoren på Oslo Børs.Og der har fondet høy eksponering.- Vi tapte som følge av dette klart til referanseindeksen også i november. De tre svakeste bidragsyterne i november var BW Offshore, Aker og Seadrill - alle tre innenfor energisektoren. Hver for seg tynget disse månedens relative avkastning med over ett prosentpoeng, skriver Tollefsen.Han måtte også bite i seg et stort tap på Ice Group, som i forrige uke la sin børsnotering på is .- Vi har i lengre tid forsøkt å selge våre aksjer, men har ikke klart å redusere posisjonen med mer enn 1/3. Sammen med tapene i energi, forklarer Ice store deler av fondets avvik til referanseindeksen, fortsetter forvalteren.Kjøpte enda mer i sjømatGjennom måneden valgte Tollefsen å øke eksponeringen ytterligere mot sjømat.- Sjømat utgjør nå omtrent 20 prosent av porteføljen, og er med det nest største sektoreksponering etter energi, påpeker han.Fondet tok også en posisjon i Telenor.- Selskapet viser tegn til å riste av seg den negative trenden vi har sett gjennom store deler av 2018. Mindre usikkerhet rundt investeringer, lav verdsettelse og høy utbyttekapasitet fremstår attraktivt, forklarer forvalteren.I tillegg økte Delphi Norge eksponeringen i Schibsted ytterligere.På salgssiden finner vi Kongsberg Automotive og Norsk Hydro, som begge «ble takket av som følge av svake trender».- Ikke mistet troen på energi- Vi har ikke helt mistet troen på energisektoren, selv etter priskollapsen siste to måneder. På kort sikt kan vi få et lite oppsving i oljeprisen, delvis støttet av produksjonskutt fra OPEC. Samtidig tror vi nok det kan bli vanskelig å nå foregående topper med det aller første, avslutter TollefsenDe ti største investeringene (per 30/11) i Delphi Norge er Equinor (8,75 prosent), Golden Ocean (5,24 prosent), Marine Harvest (5,23 prosent), Aker (4,91 prosent), Yara (4,50 prosent), Delphi-eier Storebrand (4,48 prosent), BW Offshore (4,06 prosent), Lerøy Seafood (4,01 prosent), DNB (3,88 prosent) og Kitron (3,81 prosent).