Stor snøskredfare i Nord-Norge

Store nedbørsmengder i kombinasjon med kraftig vind fører til stor snøskredfare i deler av Nord-Norge, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Geir Olsen

Den siste uken har det vært «betydelig snøskredfare», faregrad 3, i hele Nord-Norge. Skredfaren vedvarer i områdene Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms og Lofoten og Vesterålen de nærmeste dagene, ifølge NVE. Lørdag øker faren til faregrad 4, «stor snøskredfare», i områdene Ofoten, Salten og Svartisen.Skredfaren i Nord-Norge skyldes i hovedsak store nedbørsmengder, nysnø og kraftig vind, som vil danne fokksnøflak i leområder.– Vi får en urolig værtype med både kraftig vind og mye nysnø i høyereliggende strøk. Det ligger vedvarende svake lag i snødekket som har fått faretegn som tyder på at det ikke tåler så mye tilleggsbelastning, sier vaktleder Tommy Skårholen ved NVEs snøskredvarsling til NRK.Ifølge Skårholen kan det være ekstremt farlig å bevege seg i skredutsatte områder. Han anbefaler derfor folk om å unngå alt av skredterreng. Samtidig vil det trolig være dårlig sikt og ikke spesielt godt turvær i de aktuelle områdene.(©NTB)