Derfor kan vi få rekordhøye strømpriser

Snømangel i fjellet kan de gi de høyeste strømprisene noensinne, advarer Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Strømprisene steg til nye rekordnivåer i Sør-Norge mandag denne uken. Selv om økte priser på kull og gass i Europa er viktige årsaker til dette, kan snømangelen i norske fjell presse strømprisen ytterlige opp, skriver Dagens Næringsliv.– Foreløpig mangler vi en seksdel av den snøen vi pleier å få i løpet av vinteren, sier seniorrådgiver Martin Andreas Vik i NVE.Dersom prisene på kull og gass holder seg høye, og dersom snømangelen fortsetter, kan dette sammen føre til at strømprisene blir uvanlig høye i andre kvartal.– Snømengden pleier å ha mest å si for kraftprisene i andre kvartal. Vi pleier å få et fall i kraftprisene når snøsmeltingen står på for fullt, men det er mindre sannsynlig at vi får et slikt prisfall i år, sier Vik.Snømengdene forandrer seg imidlertid raskt, og snømagasinene kan fylle seg opp de neste to månedene, understreker han.(©NTB)