Grepet som sparer deg for stygg arvesmell

Mange kan få seg en ubehagelig overraskelse.

(Finansavisen ): - Nesten 80 prosent av henvendelsene vi får er spørsmål om arv, sier Elsa Charlotte Gil til Finansavisen.Hun er advokat og leder avdelingen som gir Nordeas premiumkunder juridisk rådgivning, som i arv- og skilsmissespørsmål begrenser seg til planleggingsprosessen.En undersøkelse YouGov gjorde for Nordea i 2017, viste at kun 13 prosent av de spurte har skrevet testamente. Men ifølge Gil er det mange flere som trenger.- Arveloven passer veldig godt for A4-familien, som er gift og har felles barn. Men i dagens samfunn er det mange som ikke har den konstellasjonen. Da er ikke arveloven like tilpasset, og det kan hende at man trenger egne tilpasninger, sier Gil.Hot topic: SærkullsbarnEktefeller eller samboere med særkullsbarn er ifølge avisen blant dem som bør sette opp et testamente. Særkullsbarn er et hett tema blant Nordea-kundene.- Mange er opptatt av hvordan man kan beholde boligen hvis man må skifte med særkullsbarna. Det viktigste man kan sikre i testamente, og som man ikke får gjennom arveloven, er at det ektefellen arver skal gå tilbake igjen til først­avdødes barn når den lengst­levende faller fra (i en såkalt sekundær­disposisjon), forteller advokaten.Hun påpeker overfor Finansavisen at mange ønsker å sette opp dette i et testamente, når de vet at det er mulig. - Årsaken er at man ønsker å sikre ektefellen i hans eller hennes levetid, samtidig som det oppleves mer rettferdig at arven ikke skal gå til lengstlevendes egne særkullsbarn. Vi opplever at det da også er lettere for særkullsbarna å akseptere at arven først går til ektefelle og så tilbake, fortsetter Gil.- En annen mulighet er å vurdere om man kan innhente samtykke fra særkullsbarna til å sitte i uskifte, føyer hun til overfor avisen.Kjedelige overraskelserSamboere med og uten barn, og ektefeller uten barn er ifølge Finansavisen andre grupper som kan ha behov for et testamente.- At ektefeller uten felles barn etter arveloven bare arver halvparten, mens resten går til avdødes familie, overrasker mange. Det blir noen også over at samboere uten barn ikke har arverett, og at samboere med barn har veldig begrenset arverett. Dette vil fortsatt gjelde i ny arvelov, avslutter Gil.Disse bør skrive testamenteFinansavisen har satt opp en oversikt over hvem som bør skrive testamente.Gifte uten barnEktefellen har rett på halvparten av arven, men ikke mindre enn 6G. ­Avdødes foreldre eller andre i nedadgående slektslinje arver resten.Samboere med felles barnGjenlevende samboer har rett til en minstearv på inntil 4G, mens barna arver resten.Samboere uten barnGjenlevende samboer har ingen arverett, alt går til avdødes foreldre eller andre i nedadgående slektslinje.