Børsrakett spriter opp for Skagens problembarn

- Å få Global og Kon-Tiki til å levere meravkastning igjen blir vår høyeste prioritet i 2017, sa investeringsdirektør Alexandra Morris fra talerstolen på Skagen Fondenes nyttårskonferanse for to år siden.Denne meravkastningen uteble for begge fondene i 2017, og særlig Kon-Tiki var på etterskudd .60 milliarder borteI 2018 falt Global-fondet litt mindre enn referanseindeksen (MSCIs verdensindeks), mens høy dollargjeld og en sterkere dollar ga Kon-Tiki skikkelig bakoversveis med et fall på hele 16,0 prosent.Referanseindeksen (MSCIs vekstmarkedsindeks) gikk til sammenligning tilbake 9,5 prosent.Kon-Tiki har i lengre tid har slitt med avkastningen, endringer i forvalterteamet - og store innløsninger. Og tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) viser at disse innløsningene fortsatte i januar.Ved utgangen av måneden var fondets forvaltningskapital under 19 milliarder kroner, mot nesten 80 milliarder kroner før finanskrisen.God start på 2019Men 2019 har så langt vært et lyspunkt for Skagen Kon-Tiki.I februar steg fondet 2,4 prosent, mot 1,8 prosent for referansen. Etter to måneder av året leder fondet på indeksen med 9,1 vs. 7,8 prosent avkastning.Forvalterduoen Cathrine Gether og Fredrik Bjelland forklarer oppgangen i vekstmarkedene med fremgangen i handelssamtalene mellom USA og Kina.- Etter å ha tatt over styringen av Kon-Tiki i 2. halvår 2018, har vi brukt tid på å reposisjonere porteføljen ved å justere størrelse på posisjoner og å gjøre nye investeringer. Disse endringene høster nå resultater, samtidig som vi opplever medvind for vår verdibaserte filosofi, skriver forvalterne.Kinesere spriter oppNoen av de nyeste investeringene var også blant de beste bidragsyterne i februar.Dette gjelder både Ping An Insurance (Kinas største, børsnoterte finanskonglomerat) og UPL (indisk leverandør av avlingsrelaterte løsninger), der fondet økte sin eksponering betydelig i 2. halvår i fjor.- Den kinesiske spritprodusenten Wuliangye Yibin kom med et positivt resultatvarsel i februar. Vi tok en posisjon mot slutten av 2018, og den har siden steget over 50 prosent. Vårt kobbergruveselskap Ivanhoe, som vi kjøpte i 2. halvår i fjor, har hatt enestående letesuksess og senket den operasjonelle og politiske risikoen, skriver Gether og Bjelland.Den fremste, negative bidragsyteren for fondet i februar var Samsung Electronics.De fem største investeringene i Skagen Kon-Tiki er (per 28/2) Samsung Electronics (7,6 prosent), Naspers (5,0 prosent), Hyundai Motor (4,2 prosent), Bank of China (3,5 prosent) og LG Electronics (3,2 prosent).- Et lyspunkt tilSkagens største aksjefond, Global, opplevde også et lyspunkt i februar.Fondet steg 5,8 prosent i løpet av måneden, mens referanseindeksen MSCIs verdensindeks (i norske kroner) la på seg 4,6 prosent.Hittil i år er fondet dog litt bak markedet, med 8,9 vs. 9,5 prosent oppgang.Det siste året har Skagen Global steget 8,9 prosent, mot 6,7 prosent for verdensindeksen.Over tre år ligger fondet fortsatt på etterskudd med 10,7 vs. 12,0 prosent i gjennomsnittlig, årlig avkastning.De siste fem årene leder markedet med 14,1 vs. 10,6 prosent avkastning i snitt per år.Bull på britisk duoFondets fremste positive bidragsytere i februar var den britiske forsikringsduoen Beazley og Hiscox, samt Microsoft.- Etter nylig å ha møtt ledelsen i Beazley og Hiscox, fortsetter vi å betrakte selskapene som betydelig underpriset for investorer med en lang horisont, skriver ansvarlig forvalter Knut Gezelius i sin februar-oppsummeringen.De fremste negative bidragsyterne i februar var Deutsche Wohnen, Samsung Electronics og Nissan Chemical.Satser friskt i helseI løpet av måneden tok fondet to nye posisjoner, begge i helsesektoren.Det ene er Edwards Lifesciences, et teknologiselskap som fokuserer på kardiovaskulære (hjerte og kar) sykdommer.- Dette klare fokuset, kombinert med en suksessrik historikk av banebrytende gjennombruddsteknologier ser ut til å være undervurdert av markedet, argumenterer Gezelius.Den andre nye investeringen er Abbott Laboratories.- Vår analyse peker mot en undervurdert mulighet for organisk vekst med trinnvis marginforbedring og klok kapitalallokering, heter det i oppsummeringen.Tok gevinst i SonyForvalteren minner om at begge nykommerne gjenspeiler Skagen Globals mentalitet for langsiktige partnerskap.- Vi søker her å investere i undervurderte selskaper som styres mot langsiktig suksess, ikke neste kvartalsrapport. Faktisk har toppsjefene i begge selskapene sittet i over 15 år, skriver han.Til slutt tok Gezelius gevinst og solgte seg i februar ut av det japanske konglomeratet Sony, som «har gjort det bra» i sine tre år i fondet.De fem største investeringene i Skagen Global er (per 28/2) Intercontinental Exchange (Euronext- og NYSE-eier, USA) (5,4 prosent), Beazley (forsikring, Storbritannia) (5,1 prosent), Hiscox (forsikring, Storbritannia) (4,8 prosent), Unilever (konsum, Nederland) (4,6 prosent) og Microsoft (4,6 prosent).