To nye Skagen-favoritter

Cashet inn i børsrakett - gamle travere inn.

SPRITET OPP AVKASTNINGEN: Skagen Kon-Tiki traff godt med investeringen sin i Wuliangye Group, Kinas største spritprodusent. Foto: Reuters/NTB scanpix

2019 har så langt vært et lyspunkt for Skagens problembarn, aksjefondet Kon-Tiki.

I mars steg fondet 1,4 prosent, noe som riktignok var litt svakere enn 1,5 prosent oppgang for referanseindeksen (MSCIs vekstmarkedsindeks).

Men etter tre måneder av året leder fondet på indeksen med 10,7 vs. 9,3 prosent avkastning.

«Makroøkonomiske data har generelt vært svakere enn forventet så langt i år, men risikoappetitten har kommet tilbake igjen. Rentebanen for amerikanske renter er senket, og det ser ut til å være fremskritt i handelsforholdet mellom USA og Kina», forklarer forvalterne Cathrine Gether og Fredrik Bjelland i kvartalsrapporten.

Rir kinesisk bølge

Duoen trekker særlig frem kinesiske A-aksjer.

«Disse har dratt nytte av kombinasjonen av lettelse i innenlandsk likviditet og stor tilstrømming av utenlandsk kapital etter endringen i vekstmarkedsindeksen. Den samme trenden vises i sektoravkastningen hvor forbruksvarer, eiendom oginformasjonsteknologi har levert best avkastning så langt i år», heter det videre.

Kon-Tiki økte gradvis eksponeringen mot noen av disse områdene i 2. halvår i fjor, og har fått betalt for dette i 1. kvartal i år.

Samsung trakk opp

Blant de positive bidragsyterne trekker Gether og Bjelland frem det kinesiske forsikringsselskapet Ping An, som kom inn i porteføljen i 3. kvartal i fjor.

«Selskapet har levert sterke resultater for 2018 samt startet et tilbakekjøpsprogram. Samsung Electronics steg kraftig på forventninger om at man nærmer seg bunnen på sykelen i minnemarkedet», skriver forvalterne.

Mot slutten av 1. kvartal kom sistnevnte dog med et resultatvarsel.

På den negative siden trekker Gether og Bjelland frem bilprodusentene Mahindra & Mahindra og Hyundai Motor, som merker sviktende etterspørsel og økte investeringer, i tillegg til valutasvingninger.

To gamle kjente inn

I løpet av kvartalet ønsket fondet to tidligere selskaper velkommen tilbake i porteføljen.

«Luksushotell-operatøren Shangri-La er notert i Hong Kong, og har hoteller over store deler av Asia. Selskapet har en betydelig eiendomsmasse, og vi solgte oss ut i 2012. Frykten for lavere vekst i kinesisk økonomi har ført til at aksjen har falt betydelig siden da. Derfor har vi kunnet komme tilbake til dette høykvalitetsselskapet, med betydelig rabatt på underliggende verdier og hvor vi ser et betydelig oppsidepotensial fra høyere inntekter», går det frem av rapporten.

Den andre «kjenningen» er britiske PZ Cussions, som blant annet fremstiller produkter for personlig hygiene.

«Selskapet har vært ute av porteføljen i tre år, og har strevd med fallende lønnsomhet i virksomheten i Nigeria på grunn av svak økonomi og driftsproblemer. Vi mener dette er forbigående og at ledelsens lange erfaring med krevende markeder og mulige restruktureringstiltak vil bære frukter etterhvert», skriver forvalterne.

Børsrakett spritet opp

På salgssiden har fondet tatt exit i tre av sine kinesiske poster, som har nådd kursmålet etter den gode starten på året.

«Dette var Great Motor, Wuliangye (spritprodusent) og Hangzhou Robam (kjøkkenmaskiner). Særlig Wuliangye var en kortvarig, men lønnsom investering. Selskapet kom inn i porteføljen i forrige kvartal, og har steget med over 80 prosent hittil i år», heter det.

De fem største investeringene i Skagen Kon-Tiki er (per 31/3) Samsung Electronics (7,6 prosent), Naspers (5,1 prosent), Hyundai Motor (4,0 prosent), Bank of China (3,5 prosent) og State Bank of India (3,4 prosent)