Nordnet-profil anbefaler å selge

Har du høydeskrekk?

Handelskrigen mellom USA og Kina stjeler mye oppmerksomhet om dagen.Ett spenningsmoment har vært hvordan Kina vil reagere på tolløkningen USA og president Donald Trump innførte i forrige uke, og i skrivende stund har det nettopp blitt kjent at landet øker tollen på 2.493 amerikanske varer til 25 prosent.Tolløkningen trer i kraft 1. juni.- De fleste eksperter uttaler at Kinas mottrekk neppe vil være bare å øke tollen på amerikanske importvarer, skriver investeringsøkonom Bjørn Erik Sættem på Nordnet-bloggen.Tre ting Kina kan gjøreHan viser til en Bloomberg-kommentator som peker på tre mulige mottrekk.

  • Devaluere yuan - for å redusere virkningen av USA-toll på Kinas økonomi.
  • Dumpe amerikanske statsobligasjoner - for å svekke kursen på obligasjonene, og dermed svekke USA.
  • Stanse kjøp av soyabønner fra USA - Kina er i dag den største kjøperen av amerikanske soyabønner.
- Begge parter er tjent med en løsning på handelskonflikten på lang sikt, selv om Trump i vanlig tøff stil uttaler at USA ikke har hastverk, og at de tjener på de økte tollsatsene, fortsetter Sættem.Neste års presidentvalg i USA vil også spille inn.- Trump har allerede sagt at han stiller til gjenvalg. Økt toll gjør varer dyrere for amerikanske forbrukere, og økte priser og lavere kjøpekraft er ingen valgkamp-vinner, sier investeringsøkonomen.- God timing å selge nåVidere stiller han seg spørsmålet om hva en investor og fondssparer bør gjøre.- Forsøker du å time markedet, er det trolig et godt tidspunkt å vekte seg ned i aksjer nå. Dette rådet har jeg gitt våre kunder siden månedsskiftet mars/april. Risk/reward er lavere enn normalt. Børsene er ikke langt unna all-time high, og økt usikkerhet er alltid negativt for aksjemarkedene, blogger Sættem.Han tror likevel ikke på noe krakk.- Veksten i verdensøkonomien er fremdeles OK, og aksjemarkedet har sentralbankenes lave renter i ryggen. Med renter nær null, er alternativene til aksjer få. Og noen renteoppgang internasjonalt er ikke nært forestående, skriver økonomen.Langsiktige fondssparere som vil høste meravkastningen i aksjer, anbefaler han å sitte i ro.- Det er vanskelig å time markedet. Husk: «Time in the market» er viktigere enn «timing the market», avslutter Sættem.