12 stjernefond - og stygg smell for Martin Mølsæter

Fem fond gikk på stjernesmell.

Fondsanalytikerne i Morningstar er ute med sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av mai.12 fond har fått toppkarakter (fem stjerner av fem mulige)Alfred Berg Aktiv (forvaltere: Leif Eriksrød, Petter Tusvik)Alfred Berg Gambak (forvalter: Leif Eriksrød)Arctic Norwegian Value Creation C (forvaltere: Ole Dahl, Sindre Sørbye, Tore Mengshoel)Danske Invest Norge Vekst (forvalter: Lars Erik Moen)Forte Norge (forvalter: Morten Schwarz)Forte Trønder (forvalter: Stein Frode Aaseng, Morten Schwarz)Landkreditt Utbytte A (forvalter: Sigurd Klev)Pareto Aksje Norge C (forvaltere: Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen, Besim Zekiri)Pareto Aksje Norge D (forvaltere: Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen, Besim Zekiri)SEB Norway Focus Fund C (forvalter: Tommi Saukkoriipi)SEB Norway Focus Fund HNWC (forvalter: Tommi Saukkoriipi)SEB Norway Focus Fund IC (forvalter: Tommi Saukkoriipi)Sammenlignet med april-rangeringen har Pareto Aksje Norge C blitt oppgradert fra en 4-er.Gambak og utbytteAv disse klarte Alfred Berg Gambak og Landkreditt Utbytte best, med nedganger på hhv. 0,5 og 0,6 prosent.SEB Norway Focus-fondene utmerket seg mest negativt, og falt 4,7-4,8 prosent.Etter fem måneder av børsåret 2019 hadde Gambak-fondet høyest avkastning av de 12 fondene med toppkarakter.15,8 prosent er langt bedre enn nærmeste utfordrer, Arctic Norwegian Value Creation, på pluss 10,2 prosent.I den andre enden har åtte fond fått bunnkarakter (én stjerne) DNB Norge (forvaltere: Jarle Sjo, Odd Einar Lillebostad)DNB Norge Selektiv (III) R (forvalter: Dag Hammer)First Generator A (forvalter: Martin Mølsæter)First Generator S (forvalter: Martin Mølsæter)SEF First SMB A NOK (forvalter: Tor Vinje)Sammenlignet med april-rangeringen har First Generator-fondene blitt nedgradert fra hver sin 2-er.Mølsæter-smellDette skjer etter at First Generator-fondene gikk på en stygg smell i mai - de to stupte hhv. 15,6 (A) og 14,0 prosent (S).Den største «synderen» var Elkem. Porteføljens største post ble truffet av et 19 prosent fall i mai, blant annet grunnet handelskrigen mellom USA og Kina.First Generator er (per 17/6) selskapets 11. største aksjonær, med sine 4,17 millioner aksjer (0,72 prosent), etter å ha solgt 100.000 aksjer i forrige uke.Blant Martin Mølsæters fem største poster finner vi også Seadrill, som var blant tre aksjer som ble halvert i mai.First Generator har per utgangen av mai også den svakeste avkastningen av de fem fondene med bunnkarakter, med 4,0 (A) og 4,75 prosent (S).


Les også