Nel-smell skremmer ikke Alfred Berg-forvalter

Børsen får bank.

Leif Eriksrød og Petter Tusvik fortsetter å levere varene for andelseierne i Alfred Berg Gambak.Fondet falt riktignok 0,5 prosent i mai 2019, men referanseindeksen (fondsindeksen på Oslo Børs) falt enda mer - 2,6 prosent.Hittil i år er fondet opp pene 15,9 prosent, mot 7,9 prosent for referansen.I 2018 falt fondet 2,6 prosent, mens referanseindeksen gikk tilbake 2,2 prosent.De siste tre årene ligger Eriksrød/Tusvik foran børsen med 12,6 vs. 10,9 prosent årlig snittavkastning.Over fem år er også fondet mye lenger foran: 15,2 vs. 7,5 prosent i snitt per år.Laksen trakk oppI sin mai-oppsummering trekker forvalterne frem konsum som den sterkeste sektoren i mars, hjulpet av oppdrett.- Frykten for økt volum av oppdrettslaks utover i året har lagt en demper på prisforventningene. Det kraftige algeutbruddet i Nord-Norge i mai gjør imidlertid at volumveksten nedjusteres og frykten for prisfall avtar. Oppdrettsaksjene har derfor vært sterke i perioden hvor mange av de mindre aktørene har blitt rammet hardt, skriver Eriksrød og Tusvik.- Tilfeldigvis har ingen av de børsnoterte selskapene nevneverdig virksomhet i de algerammende områdene, legger duoen til.Kommunikasjon bidro også positivt, og her var det Adevinta/Schibsted og Telenor som sørget for drahjelpen.- Adevinta er Schibsteds tidligere internasjonale rubrikkannonsevirksomhet som er skilt ut i et eget selskap. Denne aksjen er veldig populær blant internasjonale investorer i påvente av en videre global konsolidering i bransjen. Schibsted er fremdeles en betydelig eier og denne aksjen blir derfor med på oppturen, heter det videre i oppsummeringen.- Telenor er en defensiv aksje, og gjør det gjerne bra når markedet er urolig, hvilket den også har gjort i mai, fortsetter Eriksrød og Tusvik.Ny oljeservicefryktSektoren som bidro mest negativt i mai var energi.- Oljeprisen har falt kraftig, noe som naturlig nok gir en direkte negativ effekt på oljeaksjene. I tillegg har mange av underleverandøraksjene blitt svært hardt rammet av ny fokus på svake balanser. Mange investorer har trodd på bedre utsikter for sektoren, og dertil bedre muligheter for refinansiering av gjeld. Mange av aksjene har derfor steget i forkant av bedre tider, skriver Gambak-duoen.- Vi ser imidlertid at kontraktsinngangen fremdeles er for lav til at øke bankenes appetitt på utlån i sektoren, og frykten for at ny egenkapital må inn synes å øke, legger de til.Finans tynget også.- I kraft av sin størrelse bidro DNB mest, selv om aksjen for så vidt klarte seg bedre enn de fleste. Storebrand og Aker var to av de store som hadde en tøff måned. Storebrand varslet om et mulig negativt utfall i en skattesak, mens Aker ble trukket ned av svak kursutvikling for de børsnoterte innehavene i Aker BP og Aker Solutions, forklarer forvalterne.Grieg Seafood (steg 24,8 prosent), Nel (10,2 prosent) og BW Offshore (15,8 prosent) var porteføljens største vinnere, mens Aker BP (falt 15,4 prosent), Elkem (19,0 prosent) og Equinor (11,8 prosent) trakk mest ned.Nel er for øvrig fondets mest overvektede aksje (i forhold til referanseindeksen). BW Offshore og Grieg Seafood er også blant de fem mest overvektede aksjene i fondet. Den klart mest undervektede aksjen er Telenor.Nel-smell skremmer ikkeAlfred Berg Gambak valgte i mai å ta ned eksponeringen i Aker BP, Equinor, Schibsted B og Nel (som likevel fortsatt er porteføljens mest overvektede). I tillegg ble Spectrum solgt etter at TGS la inn bud på selskapet.Timingen på nedsalget/gevinstsikringen i Nel viste seg god, ettersom aksjen falt kraftig i kjølvannet av at to sentrale innsidere solgte store poster tidlig i juni.Alfred Berg Gambak benyttet seg av kursfallet til å øke beholdningen igjen i forrige uke, og med sine 36,7 millioner aksjer er fondet nå nest største aksjonær med tre prosent eierandel.I går gikk aksjen på en ny smell etter mandagens eksplosjon i Sandvika, men Eriksrød lar seg ikke bringe ut av fatning.- Episoden mandag kan ramme alle typer selskaper, og påvirker ikke investeringscaset fra vår side. Slike typer hendelser er man ikke herre over, sier forvalteren i en kommentar til Finansavisen.Les også: Børsverdien i Nel smalt ned 2,1 milliarder etter eksplosjonen Protector-comebackPå kjøpssiden har fondet økt ytterligere i Adevinta og Grieg Seafood, samt tatt en ny posisjon i Protector Forsikring. Aksjen gjør dermed comeback i porteføljen, etter at den ble kastet på dør i kjølvannet av elendige tall for 2. kvartal.- Aksjen har kommet seg litt igjen etter en lang dårlig periode. Sektoren er sterk internasjonalt, forklarer Eriksrød overfor Hegnar.no onsdag.De fem største investeringene i Alfred Berg Gambak er (per 31/5) Tomra (5,88 prosent), Nel (5,36 prosent), Aker BP (4,99 prosent), Mowi (4,85 prosent) og DNB (4,78 prosent).


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også