Nordnet-kunder solgte aksjefond

Ekspert er usikker.

Mens Nordnets aksjekunder fortsatte å laste opp med aksjer, lot fondskundene seg skremme av børsfallet i mai.Aksjefond ble nettosolgt for 48 millioner, mens rente- og kombinasjonsfond ble nettokjøpt for hhv. 17 og 14 millioner, slik at nettosalget for fond endte på 17 millioner kroner.- Er mer opportunistiskePrivate investorer nettokjøpte derimot aksjer for 111 millioner kroner i mai.- Den samme forskjellen i adferd så vi også i oktober i fjor, som var forrige måneden med kraftige kursfall. Vi ser at de som handler enkeltaksjer normalt er mer kortsiktige og mer opportunistiske enn fondssparere, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i en kommentar.Verdensindeksen (MSCI World Index) falt rundt fem prosent i løpet av måneden, mens Oslo Børs falt drøye tre prosent. Asiatiske børser falt 6-9 prosent, tynget av opptrapping av handelskrigen mellom Kina og USA.Sættem minner om at verdensindeksen fortsatt er opp nesten 10 prosent siden årsskiftet.- Få alternativer til aksjerMens det i oktober lønte seg å ha is i magen og ikke selge, er han mer usikker nå.- Forsøker du å time markedet, er det trolig et godt tidspunkt å vekte seg ned i aksjer nå. Dette rådet har jeg gitt våre kunder siden månedsskiftet mars/april. Risk/reward er lavere enn normalt. Børsene er fortsatt ikke langt unna all-time high, og økt usikkerhet er alltid negativt for aksjemarkedene, sier spareøkonomen.Han tror likevel ikke på noe krakk.- Veksten i verdensøkonomien er fremdeles OK, og aksjemarkedet har sentralbankenes lave renter i ryggen. Med renter nær null, er alternativene til aksjer få. Og noen renteoppgang internasjonalt er ikke nært forestående. Langsiktige fondssparere som vil høste meravkastningen i aksjer, anbefaler jeg å sitte i ro, avslutter Sættem.10 mest kjøpte fond1) DNB Global Indeks2) JPMorgan US Technology3) DNB Teknologi4) KLP Aksjeglobal Indeks5) Nordnet Smart 156) Nordnet Superfonden Sverige7) Sissener Canopus8) Storebrand N Vekst9) Storebrand Indeks Alle Markeder10) Nordnet Superfonden Danmark10 mest solgte fond1) UBS Lux Equity China Opportunity2) Delphi N Nordic3) First Global Fokus4) Pareto Pareto Investment Fund5) Skagen Kon-Tiki6) Alfred Berg Nordic Best Selection7) Holberg Likviditet8) SEB Eastern Europe Small Cap9) Skagen Focus10) Skagen Vekst