Dette er det aller viktigste når du leier bil

Prisen er en ting, men forsikringen er viktig - og dette er det aller viktigste.

Når du leier bil bør du alltid ta stilling til om du ønsker egenandelsforsikring. Og la oss anbefale det med en gang. Velg redusert egenandel, og kanskje aller helst "zero-deductible". Eller vær 100 prosent sikker på at du har en reiseforsikring eller et kredittkort som dekker egenandelen.Tidligere var det slik at eksempelvis rentalcars.com hadde det inkludert i leien, men det opphørte etter kort tid, kanskje fordi de fant ut at det kostet selskapet mer enn det smakte. I senere år har vi aldri opplevd at egenandelsforsikringen har vært inkludert hos noen av de leiebiltjenestene vi har brukt.Dette er imidlertid det viktigste når du skal leie bil, og vi ville ikke gamblet med det.Vit det du må viteVeldig ofte er dette, og en eventuell utvidelse av forsikringen, noe man må bestemme seg for i skranken når bilen skal hentes. Bilen er kanskje bestilt i all hast på nettet, uten å ta stilling til forsikringen, og når bilen skal hentes er ofte stressnivået for høyt. I tillegg er det ikke alltid like lett å forstå hva man må/skal ta stilling til.En standard forsikring, som er innbakt i leien, dekker som oftest ansvar og kasko, men det er en egenandel. Personskade og tyveri dekkes som oftest av reiseforsikringen man har tegnet. Vi har alltid valgt null egenandel. Vår erfaring har vært at "zero-deductible" har vært lønnsomt, selv om det har kostet litt ekstra. Med denne trenger man heller ikke være engstelig for skader som ikke oppdages før bilen blir tatt i bruk. Og når du leverer inn igjen bilen kan du bare tømme bilen og gå, uten å tenke på at kredittkortet ditt kan bli belastet for inntil 10.000 eller 20.000 kroner i egenandel på ukjente skader.Stygge eksemplerDet skal ikke så mye til før en egenandelsforsikring lønner seg. Har du en reiseforsikring, eller et kredittkort, som dekker egenandelen, er det også null stress. Da trenger du ikke å tenke på det.Før vi fikk tak i kredittkort, som også dekker egenandelen, betalte vi alltid for å få "zero-deductible", hvis det ikke var inkludert. Selv om det gjennom årene har kostet en del ekstra, hadde det kostet mye mer om vi ikke hadde gjort det. Og ikke bare i penger. Slikt tar tid også.Vi er ikke spesielt uforsiktige bak rattet, men du vet aldri hva du møter etter veien, og det er det greit å forsikre seg mot.En gang skrapte vi opp hele siden på en ny Toyota Landcruiser på en armeringsmatte som stod på skrå i veikanten, etter å ha kommet litt vel langt ut på kanten i møtet med en annen bil på en mørk og smal grusvei.Lyden da det skjedde var ikke fin, og tannrekken med armeringsjern satte sine solide, rustne spor. Den reparasjonen ble ikke billig, men det var null problem da vi leverte tilbake bilen.Vi har også opplevde å bli påkjørt av en sjåfør som luktet mer enn bare litt for mye etterbarberingsvann, inne i parkeringshuset på Müchen flyplass. Han hadde vikeplikt, men forduftet før vi fikk han med oss inn igjen til leiebilskranken.Vi hadde egenandelsforsikring og Avis ordnet opp. Vi trengte heller ikke å tenke på skyldspørsmålet.Kredittkort med forsikringFlere kredittkort har egenandelsforsikring, og leier man ofte bil kan nettopp dette være avgjørende for valget av kredittkort. Vær imidlertid oppmerksom på at det er begrensninger ute og går her også.De fleste kredittkortene dekker en egenandel på 10.000 til 20.000 kroner. Det er ofte nok, men de samme kredittkortene har gjerne også en maksimal forsikringssum på 40.000 kroner pr. år.I tillegg må man være oppmerksom på at noen kredittkort krever en utvidelse som koster penger, for å dekke denne typen forsikring. Og det er i tillegg en begrensning på hvor mange dager forsikringen gjelder, eksempelvis 31 dager.I den andre enden finner man kredittkort med forsikringssum på 750.000 kroner og leieperiode på opptil 120 dager. Da er også årsprisen deretter, på flere tusen i året. Men leier man bil ofte er ikke det nødvendigvis en så høy pris å betale. Du skal ikke leie så veldig mange biler, med utleieselskapets egenandelsforsikring, før det er dekket inn. Men det finnes altså billigere alternativer hvis man ikke leier bil så ofte.Er du usikker på hva som ligger i ditt kredittkort, eller din reiseforsikring, er det bare å ta kontakt med utsteder så fort som mulig. Det bør du vite når leiebilen skal bestilles eller når du står i skranken for å hente ut leiebilen.Forbrukerportalen Dinero har laget en oversikt som viser hvilke kredittkort som har egenandelsforsikring, og hvilke begrensninger som gjelder for de ulike kortene.