Slik avgjøres valutakursen på kortet ditt

Er det banken som selv avgjør hvilken kurs du får på utenlandsk valuta, eller er det andre faktorer som spiller inn?

Publisert 30. juli 2019 kl. 12.31
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
- Mange tror at det er banken som utsteder kortet som bestemmer hvilken kurs kundene får når de bruker kortet i fremmed valuta, slik at det varierer fra bank til bank hvor mye pengene dine er verdt i utlandet. Det er ikke tilfelle, sier daglig leder i , Anders Fagereng.Svaret er at det er kortets betalingsnettverk som bestemmer hvilken valutakurs du får når du gjør uttak eller betaler i andre valutaer enn norske.Det er enten er Mastercard eller Visa som bestemmer hvilken konverteringsrate du ender opp med, enten du har kredittkort eller debetkort.Mest fordelaktig kursMastercard og Visa gir de mest fordelaktige valutakursene når du drar kortet ditt i utlandet, siden dette er store aktører som forhandler seg fram til gode kurser hos sine samarbeidspartnere.- Vi har sammenlignet kursene til Mastercard og Visa over tid, og vi kan konkludere med at forskjellen er marginal. Noen dager gir Mastercard best kurs, noen dager gir Visa best kurs. Over tid betyr det at det spiller liten rolle hvilket nettverk du har i kortet ditt, sier Fagereng, ifølge Dinero.Å ta ut penger og betale med kortet i utlandet gir samtidig bedre kurs enn å ta ut valuta før man reiser fra Norge. Det er kun når transaksjonen registreres i fremmed valuta at nettverkene foretar valutakonverteringen. Det betyr at du ikke vil få den fordelaktige kursen dersom du velger å la minibanken eller brukerstedet gjøre kursomregningen for deg.Dette skjer ofte når du får spørsmål om du vil foreta transaksjonen i lokal valuta eller norske kroner.– Dette er en metode butikker og banker bruker for å tjene penger på uopplyste ferierende, som opplever sin egen valuta som trygg og forutsigbar. Nordmenn taper så mye som 1,5 milliarder kroner i året på dette, understreker Fagereng.