Slik pruter du som proffene

Det er spesielt to faktorer som er viktig.

Over halvparten av oss pruter sjeldent eller aldri på prisen når de handler i utlandet, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB fra 2016. Det er ikke i alle land det er like sosialt akseptert å prute. Reiseekspert Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond, fraråder oss å prute i USA og i større forretninger, mens Marokko er et typisk sted det er normalt å prute. Bruk derfor nettet for å lese om andres reiseerfaringer.Reiseeksperten sier til DNB at du kan prute i forretninger og basarer der det ikke står pris på varen. Han understreker at også de lokale, for eksempel i Marokko, pruter på prisen.- De lokale tar ofte en kopp te med selgeren og diskuterer prisen. Vi nordmenn har en tendens til å slenge inn et skambud på en vare - det har jeg ikke så sansen for. Husk at hvis de ikke tjener penger på en vare, så vil de ikke selge deg varen. Man kan nemlig prute så mye at det oppstår en uvilje hos selgeren som kanskje tenker: «Han vil jeg i alle fall ikke selge til!»Baardseth understreker overfor DNB at det er to viktige faktorer som er viktig.Den første er riktig kroppsspråk.- Det er kanskje det aller viktigste! Det gjør det dessuten morsommere å forhandle om pris. Man må tørre å være avslappet, sette seg ned og ta en kopp og kanskje late som du egentlig ikke er så interessert. Samtidig kan alle gutta disse triksene, så det handler mer om å få en hyggelig tone mellom selger og kjøper. Da får du ofte en god pris, sier han.Den andre viktige faktoren er tid.- Dette er en betydelig faktor. Man skal ikke sløse bort andres tid når du egentlig ikke vil ha en vare. Jeg har sett folk som bare pruter fordi de synes det er fryktelig morsomt. Det er å kaste bort andres tid. Det gjør du ikke hjemme og det skal du heller ikke gjøre når du er borte.Noen prutetips på ferie:

  • Vær hyggelig og henvend deg til selger med et smil
  • Tenk gjennom hvor mye du er villig til å gi for varen
  • Be selgeren komme med et tilbud
  • Spør deretter om det er det beste de kan gi
  • Kom med et mottilbud, gjerne lavere enn det du egentlig er villig til å gi
  • Vær tålmodig. Hvis du ikke får prisen du ønsker på første forsøk bør du sjekke ut andre steder


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker