Selskapene som vinner på coronakrisen

Holberg-forvalter passer på å ha nok kontanter.

DRIVE-THRU CORONATEST: Googles søsterselskap Verily har åpnet testanlegg for coronavirus i California. Her fra San Mateo i Bay Area. Foto: NTB scanpix

I krisetider som nå kan det være kjekt med noen oppmuntringer.

Holberg Global-forvalter Harald Jeremiassen har sett på sin portefølje av 33 selskaper, og blant disse er det flere som gjør sitt bidrag for å få bukt med coronaviruset så raskt som mulig.

Ser til Asia

Gilead Sciences og Roche Holding har vært mye omtalt tidligere, men Jeremiassen trekker også frem Shionogi, selskapet som i går varslet om etablering av et nytt joint venture med japanske Micro Blood Science om å utvikle en ny test for coronaviruset. 

Shionogi ligger langt fremme innen virus- og immunologisykdommer, og er fra før ledende innen behandling av vanlig influensa. Selskapet mener det raskt skal kunne levere en test som på basis av en enkel bloddråpe i løpet av ti minutter kan si hvorvidt en pasient er smittet med 94 prosent sensitivitet, sier forvalteren til Finansavisen.

Jeremiassen peker også på Ping An, det store, kinesiske forsikringsselskapet som blant annet eier Ping An Good Doctor, den ledende kinesiske tjenesten for nettbestilling av legetjenester. 

– Etterspørselen etter disse tjenestene har naturlig nok eksplodert med coronaviruset, og en viktig jobb selskapet gjør er å skape online-basert kommunikasjon med helsevesenet fremfor at smittede folk skal sitte oppå hverandre på helseinstitusjonene, sier han.

EKSPLOSIV ETTERSPØRSEL: Veldig mange etterspør helseappen Ping An Good Doctor etter coronautbruddet. Foto: NTB scanpix

USA-teknologi

Holberg-forvalteren mener også flere av de amerikanske teknologigiganten fortjener honnør, eksempelvis Facebook som tilbyr gratis internettannonser til mindre selskaper for å hjelpe dem gjennom coronakrisen.

Amazon merker naturlig nok en kraftig økning i netthandelen, og planlegger å ansette 100.000 personer i USA ekstra for å håndtere dette. Samtidig økes minimumslønnen for de ansatte med to dollar i timen.

Jeremiassen trekker videre frem Googles morselskap Alphabet, som sammen med californiske myndigheter tidligere denne uken lanserte en nettbasert løsning for coronatesting i delstaten.

– Løsningen som driftes av Alphabets medisinske datterselskap Verily erfarte noen tekniske utfordringer knyttet til enorm brukerpågang ved oppstart. De vil imidlertid skalere tjenesten ytterligere opp fremover, sier forvalteren.

Han trekker også frem Nvidia, som utvikler og selger grafiske prosessorkort (GPU). Foruten å drifte spill-PCer benyttes disse også i store datasentre og til kraftige oppgaver innen kunstig intelligens.

– Selskapet har sendt ut en programvare (Fold@Home), som gjør at deres PC-brukere kan la forskningsinstitusjoner bruke tilgjengelig kapasitet på sine hjemme-PCer i kampen mot viruset, forteller forvalteren.

ANSETTER 100.000: Coronautbruddet har økt netthandelen kraftig, og Amazon trenger en tilsvarende utvidelse av bemanningen. Foto: NTB scanpix

Klar med cash

 – Hvordan har kursutviklingen i disse selskapene vært de seneste ukene. Skiller den seg positivt ut fra markedet?

– Selskapene som gjør en direkte innsats for å utvikle medisiner/vaksiner mot viruset har typisk stått seg sterkt i markedet i den senere tid. Gileads aksjekurs er eksempelvis opp 11 prosent bare siste måneden og 15 prosent hittil i år, sier Jeremiassen til Finansavisen.

På generell basis noterer han seg at «robuste selskaper» står seg bedre enn selskaper hvor det er usikkerhet knyttet til finansiering eller løpende inntjening.

– Såkalte høyt prisede «kvalitets- og vekstselskaper» gjør det nå relativt sett bedre på børsen enn «verdiselskaper» som er priset med lavere prisingsmultipler. Dette er et mønster vi kjenner igjen fra andre urolige børsperioder. Markedsaktører ønsker å eie selskaper som oppfattes som trygge i urolige tider, fortsetter forvalteren.

SAMLER OPP TØRT KRUTT: Harald Jeremiassen i Holberg Global har ikke gjort store endringer i porteføljen etter coronautbruddet, men passer på å ha nok kontanter. Foto: Holberg Fondene

– Gjør du noen porteføljegrep i disse dager?

– Jeg gjør begrensede endringer. Først og fremst passer jeg på at vi har nok kontanter. Jeg kjøper også forsiktig i noen av porteføljeselskapene som har falt mest i prising, og hvor jeg ikke ser noen vesentlige, negative endringer i selskapenes inntjeningspotensial på lang sikt, svarer Jeremiassen, som på privat basis «forsøker å investere jevnt hver uke nå».

Ved utgangen av februar utgjorde kontanter 4,6 prosent av porteføljen, en andel toppet av kun seks aksjer: Novo Nordisk, Alphabet, Ping An Insurance, Apple, Brookfield Asset Management og Alimentation Couche-Tard.

Rustet for uro

Ifølge forvalteren er Holberg Global-porteføljen bygget med tanke på urolige børstider lik dem vi opplever nå. 

– De fleste porteføljeselskapene har ikke gjeld, men er typisk i netto kontantstrømposisjon og har høy kredittrating. Vi anser deres forretningsmodeller for å være robuste, med en inntjening som skal stå seg bra gjennom sykler, fortsetter Jeremiassen.

– Denne soliditeten gir oss ingen særskilt beskyttelse i forhold til kortsiktige kursbevegelser i et nervøst aksjemarked, men trygghet i forhold til at selskapene skal stå seg bra dersom virus-problemene vedvarer over lengre tid – og andre, svakere selskaper begynner å gå konkurs, sier han videre.

I tetsjiktet

Strategien har gitt resultater i form av en konkurransedyktig avkastning over tid.  Oversikter fra Oslo Børs viser at ingen globale fond har gjort det bedre over de siste fem årene.

I denne perioden har Holberg Global klart 8,76 prosent gjennomsnittlig avkastning per år, med C Worldwide Globale Aksjer Etisk og bærekraftsfondet Storebrand Global Solutions nærmest på hhv. 8,51 og 8,10 prosent.

Over tre år topper C Worldwide Globale Aksjer Etisk på pluss 14,64 prosent per år, med Holberg Global som femte best med sine 9,18 prosent.

C Worldwide Globale Aksjer Etisk topper også over syv år med en årlig snittavkastning på 16,52 prosent, mens Holberg Global er fjerde best på 14,47 prosent.