– Den viktigste faktoren er flaks

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management konstaterer at en god del flaks er nødvendig, dersom man virkelig skal bli rik.

DISKUTERER FLAKSFAKTOREN: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. Foto: Ivan Kverme
Personlig økonomi

– Den viktigste faktoren for å bygge opp en finansiell formue er flaks, hevder Næss.

– Det er nærliggende å tro at de en prosent rikeste i befolkningen også er de smarteste, men dette er ikke nødvendigvis tilfellet.

Noen få eier mesteparten

Næss illustrerer poenget med et eksempel hvor fire millioner nordmenn deltar i et spill og hver satser 100 kroner. De danner par, og den som får terningkast 4–6 vinner 50 prosent ekstra, mens den som får 1–3 taper halve innsatsen. Etter en runde vil halvparten av spillerne følgelig ha 50 kroner og den andre 150 kroner. Spillet fortsetter.

Etter 18 runder, vil de aller fleste ha tapt mesteparten av sine penger, mens en prosent sitter igjen med nesten 80 prosent av alle midlene – i alt 320 millioner kroner.

– Dette er akkurat som fordelingen i den virkelige verden, påpeker Næss.

– Det kan bety at de som står frem og forklarer hvorfor de har lykkes ofte bare har hatt flaks, og mange av de som har gitt seg og tapt mye penger har bare hatt uflaks.

Fiasko med hedgefond

Investeringsdirektøren nevner også hedgefondet Long Term Capital Management, som var styrt av nobelprisvinnere i økonomi og noen av verdens best kjente investorer.

Etter en utmerket start, kollapset hele selskapet på slutten av 1990-tallet.

– Røkke var i praksis konkurs for en del år siden, og Petter Stordalen svetter nok økonomisk i dag, etter at han i en årrekke er blitt sett på som en superkremmer, tilføyer Næss.

– Mange eksempler illustrerer at det er kort avstand mellom suksess og fiasko.

Næss presiserer imidlertid at det ikke er nok bare å ha flaks: For å bli rik må man også være dyktig og jobbe målrettet.

De rike blir rikere

Andel av norske husholdningers samlede nettoformue

Gruppe20132018
Rikeste 10 prosent49,5%52,9%
Rikeste 5 prosent35,8%39,8%
Rikeste 1 prosent18,3%22,3%
Rikeste 0,1 prosent8,3%10,9%

Kilde: SSB.

personlig økonomi
robert næss
nordea investment management
kjell inge røkke
petter stordalen
Nyheter
Personlig økonomi