<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardærene i USA kunne gitt 26.500 kr til alle amerikanere og fortsatt gått i pluss i 2020

De rikeste i USA har blitt enda rikere i 2020. Nye tall viser at de kunne gitt en månedslønn til samtlige innbyggere i USA og fremdeles vært rikere enn i mars.

    Publisert 12. des. 2020 kl. 16.28
    Oppdatert 13. des. 2020 klokken 08.10
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 225 ord
    MILLIARDÆRER: De rikeste i USA har blitt enda rikere i 2020. Fra venstre: Jeff Bezos Amazon, Bill Gates, Microsoft-gründer og Elon Musk Tesla. Foto: Bloomberg/Reuters/Bloomberg

    «De rike blir rikere» har vi hørt i en årrekke. Det dekker ikke halvparten av sannheten av det som har skjedd i USA hittil i år under pandemien.

    De 651 dollarmilliardærene i USA har ifølge Americans for Tax Fairness (ATF) og Institute for Policy Studies fått sin kollektive formue økt med astronomiske 1 billion dollar – 8,8 billioner eller 8.800 milliarder kroner – bare siden nyttår. 

    De fattige i USA sliter fremdeles med å få endene til å møtes. 

    For å sette det i perspektiv: Hvis de ultrarike skulle lekt Robin Hood og delt inntjeningen sin under pandemien, ville det vært nok til å gi en gave til samtlige innbyggere i USA på 3.000 dollar  eller 26.500 kroner – og de ville fremdeles vært rikere enn de var i mars.  

    – Titalls millioner av amerikanere lider av de helsemessige og økonomiske følgende av pandemien, mens noen få hundre milliardærer stadig øker sine massive formuer, sier Frank Clemente i ATF i en pressemelding.

    Nettoverdien til milliardærene i USA har nå passert 4 billioner dollar – 35.270 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten det dobbelte av den samlede formuen til den laveste halvdelen i USA. 

    Det forhandles nå i USA om stimulipakke på i overkant av 900 milliarder dollar. Senatleder Mitch McConnell har uttalt seg om diskusjonene.

    – Det er en lang liste med punkter begge sider er enige om. Dette behøver ikke å være rakettforskning, sier han.