<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordmenn skylder 57,7 milliarder kroner

– Vi forventer en oppgang i antall betalingsanmerkninger fremover, sier Per Ivar Kristiansen i analysebyrået Experian.

    Publisert 21. des. 2020 kl. 10.36
    Oppdatert 21. des. 2020 klokken 13.50
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 264 ord
    PROBLEMER MED Å BETALE: Per Ivar Kristiansen i Experian ser en økning i antall betalingsanmerkninger. Foto: Are Haram

    Tall fra analysebyrået Experian viser at 249.100 nordmenn hadde betalingsanmerkninger ved utgangen av november. Hele 64 prosent av anmerkningene var det menn som sto for med i snitt seks hver. Totalt skylder 5,6 prosent av befolkningen over 18 år 57,7 milliarder kroner.

    Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier at det ved utgangen av november var 2.500 flere aktive betalingsanmerkninger sammenlignet med samme periode i fjor.

    Frykter en økning i antall betalingsanmerkninger

    – Vi har ikke sett pandemieffekten på betalingsanmerkningene enn så lenge. Selv om mange har opplevd økt kjøpekraft som følge av reduserte boliglånskostnader på kort sikt, er dessverre mange i en vanskelig økonomisk situasjon som følge av permitteringer og ledighet. Det tar noen måneder fra regninger misligholdes til en betalingsanmerkning registreres. Vi forventer derfor en oppgang i antall anmerkninger fremover, sier Kristiansen.

    Fylket med den høyeste andelen betalingsanmerkninger ved utgangen av november var Vestfold og Telemark med 6,5 prosent. I Oslo og Viken har henholdsvis 5,9 og 5,7 prosent av befolkningen betalingsanmerkninger.

    35-44 år

    Det er personer mellom 35 og 44 år som har flest betalingsanmerkninger med 8,1 prosent. De yngste (18-24 år) og de eldste (60+) har færrest, på 3,3 og 2,6 prosent i respektiv rekkefølge. Det skyldes sannsynligvis lav gjeld i den yngste delen av befolkningen og lav gjeld i forhold til eiendeler og inntekt for de over 60 år. I aldersgruppen mellom 25 og 29 år, har 6,5 prosent betalingsanmerkninger.

    – Det blir interessant å følge utviklingen i den yngre delen av befolkningen da mange rammes hardt av pandemien i form av permitteringer og oppsigelser i kombinasjon med begrensede muligheter i jobbmarkedet, avslutter Per Ivar Kristiansen.