– Du bør ikke satse hele pensjonen på Norwegian eller Tesla

Om få dager vil en rekke nordmenn få muligheten til å forvalte sin egen pensjon.

PENSJON: Ifølge Bjørn Erik Sættem i Nordnet vurderer mange nordmenn å flytte jobbpensjonen til en annen leverandør. Foto: Iván Kverme
Personlig økonomi

1,5 millioner arbeidstakere vil om to uker få sin egen pensjonskonto som de kan forvalte selv. 13 prosent av de som jobber i privat sektor svarer «ja» på spørsmålet «Vil du vurdere å flytte din innskuddspensjon til en annen pensjonsleverandør?». Ytterligere 43 prosent svarer «kanskje». Det viser en undersøkelse gjennomført i oktober av YouGov på oppdrag fra Nordnet.

– 13 prosent av 1,5 millioner arbeidstakere med innskuddspensjon tilsvarer rundt 200.000 personer. Dette er overraskende høye tall, tatt i betraktning at nordmenn har et langt mer passivt forhold til sin jobbpensjon enn til sin private sparing, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Både innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis vil kunne flyttes fra februar. Ifølge Nordnet utgjør førstnevnte over 200 milliarder kroner og sistnevnte over 100 milliarder kroner.

– Vi vet at mange av våre kunder klør i fingrene etter å kunne forvalte pensjonen sin selv, og selv kunne velge hvilke fond pensjonen deres skal plasseres i. Enkeltaksjer er ikke tillatt i innskuddspensjon, ifølge loven. Det er kanskje like greit, så ingen blir fristet til å satse hele pensjonen på Norwegian eller Tesla, avslutter Sættem.