<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skal levere egen pensjonskonto til Unio-medlemmer

Unio-medlemmer som tidligere har jobbet privat kan investere pensjonen bærekraftig hos Nordea.

Publisert 2. juli 2021 kl. 10.02
Oppdatert 2. juli 2021 klokken 11.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
UNIO-AVTALE: For Nordea Liv og toppsjef Hans-Erik Lind. Foto: Jone Frafjord

Nordea Liv har inngått avtale med Unio om å levere egen pensjonskonto til medlemmer med privat pensjon, går det frem av en pressemelding.

Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, og har over 380.000 medlemmer fordelt på 13 medlemsforbund. Det vil være opp til hvert av forbundene å slutte seg til samarbeidet. 

Medlemmene av Unio har i all hovedsak 80-90 prosent offentlig tjenestepensjon, men ifølge meldingen er det «likevel relevant med egen pensjonskonto for å forvalte pensjon fra tidligere arbeidsgivere».

De av medlemmene som vil benytte seg av denne ordningen vil få pensjonen sin investert i Nordea Liv Bærekraft, men «står selvfølgelig fritt til å velge andre investeringsalternativer».

Egen pensjonskonto

 
  • 1,5 millioner nordmenn med en aktiv innskuddspensjonsavtale gjennom arbeidsgiver fikk fra 2021 Egen pensjonskonto. Nå får også ansatte under 20 år og dem som jobber i små deltidsstillinger Egen pensjonskonto. 
  • Kontoen står hos den aktøren nåværende arbeidsgiver har valgt. Pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold er flyttet over til denne leverandøren, dersom ikke den ansatte reserverte seg mot det. 
  • Arbeidsgiver dekker forvaltningshonorar for den aktive pensjonssparingen, den ansatte må selv betale forvaltningshonoraret for den delen som omfatter tidligere pensjonskapitalbevis.  
  • Det er mulighet for å bytte ut arbeidsgiverens leverandør med en selvvalgt leverandør. Da må arbeidsgiver kompensere den ansatte, ved å utbetale et beløp som tilsvarer forvaltningshonoraret for pensjonssparingen hos arbeidsgivers egen leverandør. Den ansatte må selv dekke forvaltningshonoraret og administrasjonsgebyr både for den aktive pensjonssparingen og pensjonskapitalbevisene.
  • Informasjon om aktive pensjonsavtaler og tidligere pensjonskapitalbevis er tilgjengelig i portalen Norsk pensjon.