<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Anbefaler at gründere planlegger for salg

Tidlige strukturelle grep kan ofte lette skattebyrden ved salg av egen bedrift, påpeker partner John Aage Hvardal i Codex Advokat.

    Publisert 29. aug. 2021 kl. 14.00
    Oppdatert 31. aug. 2021 klokken 12.49
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 762 ord
    EIERSTRUKTUREN ER VIKTIG: Det er ofte hensiktsmessig at virksomheter, som denne produsenten av varmebatterier, eies av et holdingselskap og ikke direkte av gründeren. Foto: Bloomberg

    – Skattemessige forhold bør ikke diskuteres alene, men en vanlig feil gründere gjør er at de ikke planlegger for salg på et tilstrekkelig tidlig tidspunkt, forteller partner John Aage Hvardal i Codex Advokat Oslo.

    – Dette betyr som oftest at de ikke har en holdingstruktur på plass.

    Kan utsette beskatning

    Ettersom norske selskaper generelt ikke beskattes på gevinst ved salg av datterselskaper, gjør holdingstrukturen det mulig å reinvestere salgssummen og eventuelt betale de private eierne utbytte over tid.

    Disse utbyttene beskattes som alminnelig inntekt, med en skattesats på 22 prosent i 2021. I tillegg oppjusteres den delen av utbyttet som overstiger skjermingsfradraget med en faktor på 1,44.

    – Holdingstrukturen medfører følgelig at beskatningen utsettes, mens dette ikke er tilfellet når en privatperson selger aksjer, presiserer Hvardal.

    – Forutsetningen er at salgssummen skal betales ut til gründeren over tid, i stedet for umiddelbart.

    Mulig med omorganisering

    Ifølge Hvardal er ikke slaget nødvendigvis tapt, selv om man har somlet med å få på plass den ønskede selskapstrukturen.

    Ofte vil det være mulig å gjennomføre skattefrie omorganiseringer, slik at man får en holdingstruktur i forkant av et salg, påpeker han.

    Slike grep tar imidlertid en del tid og medfører kostnader.

    – Man bør regne med minst tre måneder for å få en holdingstruktur på plass, da kreditorvarselet alene tar seks uker, og kostnadene blir fort minst 100 000 kroner, opplyser Hvardal.

    – Ha også i bakhodet at man i en del omorganiseringer ender opp med en fordring mellom selskapene som kan utløse skatteplikt.

    Viktig med aksjonæravtale

    Når et selskap har flere aksjonærer, er det dessuten viktig å ha en gjennomarbeidet aksjonæravtale, ifølge Codex-partneren.

    – Denne avtalen burde inneholde klausuler relatert til salg, som forkjøpsrett, pris, medsalgsrett og -plikt, utdyper han.

    – Forkjøpsretten følger av dagens aksjelov, men ved å ta det med i aksjonæravtalen kan aksjonærene regulere den nærmere, for eksempel når det gjelder varsel, frister og aksjenes pris.

    ERFARING FRA SALGSSITUASJONER: Partner John Aage Hvardal i Codex Advokat Oslo. Foto: Codex Advokat
    ...avtalen burde inneholde klausuler relatert til salg, som forkjøpsrett, pris, medsalgsrett og -plikt
    John Aage Hvardal, Codex Advokat Oslo

    Kan gå glipp av millionbeløp

    Hvardal anbefaler videre at gründere involverer et advokatfirma i en tidlig fase av salgsprosessen, i stedet for å forhandle på egen hånd og deretter bringe inn fagkyndige for gjennomgang av salgskontrakten.

    – Enkelte ganger har de undervurdert hvor mye deres bedrift er verdt og trolig gått glipp av noen millioner kroner i salgssum, tilføyer han.

    – Andre har kommet i god tid, slik at det har vært mulig å gjennomføre en rekke transaksjoner for å komme i en gunstig posisjon før et salg.

    «Earn out»-klausuler

    Noen ganger oppstår det også spørsmål rundt «earn out»-klausuler og den skattemessige behandlingenav disse, opplyser Hvardal.

    – Dersom det avtales at gründeren for eksempel fortsatt skal arbeide for selskapet i x antall år eller er underlagt en konkurranseklausul, kan en del av kjøpesummen for aksjene bli regnet som betaling for fremtidig arbeidsinnsats eller konkurranseklausulen, sier han.

    – Skattemyndighetene vil i slike tilfeller omklassifisere denne delen fra en aksjesalgsgevinst i holdingselskapet til skattepliktig lønn for gründeren.

    Hvardal legger til at den beste løsningen ofte er å unngå avtalevilkår som kan medføre slike problemstillinger.

    – Jeg har opplevd at selv profesjonelle parter ikke har vært klar over skatteutfordringene slike avtalevilkår kan medføre, sier han.

    Fare for skatteendringer

    For øvrig legger advokaten vekt på at gründere som ønsker å selge egen bedrift først må rydde opp i eventuelle avtale-, regnskaps-, skatte- og merverdiavgiftforhold i god tid før salgsprosessen starter.

    Han kommenterer også hvordan et regjeringsskifte eventuelt vil påvirke skattereglene knyttet til salg av egen bedrift.

    – Jeg forventet ikke store endringer, basert på de største partienes utspill, men nå i sluttfasen hører jeg at utspillene om skatteendringer skjerpes, sier han.

    – I forhandlinger om en ny rød-grønn regjering skal man nok ikke se bort ifra at i hvert fall beskatningen av gevinster på aksjesalg eller utbytte til privatpersoner skjerpes noe.

    Nyttige begreper

     

    Holdingselskap: Et selskap som generelt ikke er involvert i virksomheters drift, men heller eier dem gjennom datterselskaper.

    Forkjøpsrett: Gir aksjonærer i et selskap rett til å kjøpe aksjene som en annen aksjonær har «solgt» eller ønsker å selge. Dersom denne retten ikke utøves, kan sistnevnte fritt selge til en ekstern kjøper.

    Medsalgsrett: Innebærer at øvrige aksjonærer har rett til også å selge, dersom en aksjonær får et bud på sine aksjer. Tanken er at alle skal kunne selge en like stor andel av sin aksjebeholdning, i stedet for at en selger alle sine aksjer og de andre ingen.

    Medsalgsplikt: Innebærer typisk at dersom en viss andel av aksjene skal selges, må også den resterende andelen selges dersom det kreves.

    «Earn out»-klausul: I artikkelen brukes begrepet om en ordning hvor en del av salgssummen i et bedriftssalg avhenger av fremtidige forhold, for eksempel ytterligere arbeidsinnsats fra gründeren.