Gjorde 2,26 dollar til én million på fem år

Han begynte da han var 26 år gammel med 2,26 dollar på konto. Fem år senere var han dollarmillionær. Her er Grant Sabatiers beste sparetips. 

Publisert 10. nov. 2021 kl. 13.59
Oppdatert 10. nov. 2021 klokken 13.59
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 618 ord
SPARETIPS: Grant Sabatier gjorde mye ut av lite.  Foto: Wikimedia Commons

Grant Sabatier var arbeidsledig da han gikk ut av University of Chicago, bodde hjemme hos foreldrene sine og hadde 2 dollar og 26 cent på bankkontoen. 

– Det var en  enorm oppvekker for meg. Jeg vil aldri føle meg som dette igjen i mitt liv, tenkte jeg, tok bilde av kontoen min som motivasjon og satte et personlig mål om å ha én million dollar innen fem år, sier Sabatier til CNBCs Millenial Money.

Etter en tid fikk han en markedsføringsjobb med rundt 430.000 kroner i årslønn, men fant fort ut at det ikke kom til å holde for å nå millionmålet sitt. Han startet derfor et selskap på siden og begynte å bygge nettsider.

– Den første jeg lagde kostet 300 dollar for et advokatfirma. Firmaet anbefalte meg videre og etter seks måneder hadde jeg økt satsen til 5.000 dollar pr. nettside, sier den unge millionæren til CNBC.

I løpet av ett år hadde han solgt sitt første prosjekt til over 100.000 dollar, og da sluttet han i fulltidsjobben for å fokusere på programmeringen. Fem år senere nådde kontoen syv sifre.

– Jeg kan ikke garantere at du vil ha de samme resultatene som meg, men hvis du følger bare noen få av disse forslagene vil du gjøre det mye bedre finansielt enn du gjør i dag, sier Sabatier.

Den unge millionæren kommer imidlertid med en advarsel, og oppfordrer til å huske at penger ikke er alt her i livet.

– Det er ikke verdt å ofre din helse, familie, venner eller andre opplevelser for penger. Jeg har mistet noen venner fordi jeg har brukt for mye tid på kontoret, forteller han.

– Selv om jeg virkelig tror at det å ha penger er frihet, er penger egentlig bare et verktøy for opplevelser i livet.

1. Bli betalt det du er verdt

Sabatier sier det aller viktigste som bestemmer hvor raskt du bygger opp formuen din, er hvor mye du blir betalt i dag. 

– Mest sannsynlig blir du ikke betalt det du er verdt. Spør om lønnsøkning, er Sabatiers råd.

Undersøk hvor mye mennesker med samme erfaring og kompetanse som deg blir betalt, gå til sjefen din og fortell hva du gir til selskapet. 

2. Spar masse og sett det i arbeid

For å bygge formuen din må du tjene så mye som mulig med pengene du har til rådighet, er Sabatiers råd. 

– Investering er i bunn og grunn nøkkelen til rikdom, sier han.

I løpet av sin fem år lange reise for å bli dollarmillionær sparte Sabatier halvparten av inntekten sin. Av de femti prosentene satte han 20 prosent rett i fond og aksjer. I dag setter han fremdeles av 40-50 prosent av det han tjener.

3. Få flere inntektskilder

Etter du har maksimert inntjeningspotensialet ditt er det en god plan å finne en alternativ inntektskilde. 

– Hvis målet er å bygge formue kan det være lurt å mestre det å finne alternative inntektskilder ved siden av fulltidsjobben din. Det kan være hva som helst – kjøre en Uber, drive konsulentvirksomhet eller bygge nettsider, sier han til CNBC. 

Sabatier anbefaler å investere rubbel og bit av inntektene fra jobben på siden i aksjer og fond. 

– Bygg formue i det lange løp, istedenfor å være rik bare i dag, sier den unge millionæren. 

4. Invester i det du kan

– Se på produktene du bruker hver dag, undersøk de grunnleggende parametrene i disse selskapene og se om det er noe investeringspotensial. 

Warren Buffett har fulgt samme investeringsmetode i lang tid.

– Definer hva ditt område er, hvor du kommer til å ha en fordel. Det er meget viktig, sier Buffett.