<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordmange nordmenn sparer i fond

Nesten halvparten av befolkningen i Norge sparer i fond. Aldri før har andelen med penger plassert i aksjefond vært større enn i 2022.

    Publisert 29. juni 2022 kl. 20.22
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 213 ord
    Trondheim 20210205. Illustrasjonsbilde av norske kronesedler. Penger, sedler, mynter, hansker og munnbind, Foto: Gorm Kallestad / NTB NTB

    48 prosent av befolkningen har nå penger plassert i aksjefond, viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening (VFF).

    Det er økning på 2 prosentpoeng fra året før og 8 prosentpoeng fra 2020.

    Undersøkelsen er gjennomført blant 1.035 personer, og den første undersøkelsen ble gjennomført i 2001.

    – Med tanke på at vi har opplevd en økende uro i markedene den siste tiden er resultatet fra årets undersøkelse overraskende, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i VFF.

    Også flere med lav inntekt har penger plassert i fond. 41 prosent av dem som har en personinntekt på under 100.000 kroner, opplyser at de har plassert penger i aksjefond – en økning fra 28 prosent året før og den høyeste andelen målt siden starten på undersøkelsen.

    – Det er trolig fordi yngre mennesker i større grad enn tidligere sparer i aksjefond. I tillegg har nok den private sparingen generelt økte under koronapandemien, sier Zakariassen.

    Signifikant flere har månedlig spareavtale, viser tallene. I 2022 har 57 prosent månedlig spareavtale, mot 50 prosent i 2021. Aldersgruppen hvor flest sparer i fond, er 40-49 år, og det er desidert flest menn som sparer i aksjer.

    – Dette er den beste formen for langsiktig sparing. Investeringene spres over tid, man unngår å overinvestere når optimismen er stor eller underinvestere når pessimismen råder, sier Zakariassen.

    NTB